Ipad Pro påstås byta ut Lightning-porten mot USB Type-C

Rykten fortsätter påstå att kommande Ipad Pro-modeller byter Lightning-porten mot USB Type-C, och ska bland annat stöda 4K-video ut till externa skärmar.

Igår fick vi reda på att Apple ska hålla ytterligare ett produktevent den 30 oktober, och vi fick dessutom veta att 99-redaktionens Ida ska få åka till New York för att uppleva presentationen på plats. Spekulationerna om vad som ska visas upp anger nästan samtliga nya modeller av Ipad Pro, och rykten om förändringar anger bland annat att Lightning-porten nu byts ut mot USB Type-C.

Lightning-porten introducerades under 2012 som ett sätt för Apple att ersätta den föråldrade 30-pinnarskontakten företagets mobila enheter använt fram till dess. Lightning-portar gjorde det också möjligt att bygga betydligt tunnare enheter än vad som var möjligt med det äldre gränssnittet. De senaste åren har det dock hänt en del på port-fronten, och Apple har växlat till USB Type-C i företagets bärbara datorer.

Utöver ett kompakt format har USB Type-C stöd för en hel del moderna funktioner. Det stöder överföring av allt från ljud och video till data och även laddning av enheter via USB-PD, något som gör det möjligt att ansluta både skärmar och ladda både enheten i sig och enheter anslutna till denne. Rykten om de nya Ipad Pro-modellerna som ska visas upp i New York påstår att USB Type-C ska användas till att ge stöd för videoanslutning till externa skärmar i 4K-upplösning, och snabbladdning via USB-PD.

Detta rykte har tidigare även lyfts av välkände Apple-analytikern Min-Chi Kuo. Designen för de nya modellerna sägs också bli den största förändringen sedan Ipad-familjen lanserades, med en heltäckande skärm som offrar den fysiska hemknappen till förmån för ett gest-baserat navigationssystem likt det som används i Iphone X- och Iphone XS-familjerna. Face ID ryktas också ta steget över till Ipad Pro.

Den 30 oktober vet vi om detta stämmer, och Ida kommer i så fall kunna berätta om hur det är att använda gester och ansiktsupplåsning på en Ipad Pro.

Källa: Macotakara

Kommentarer
85 svar

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.