Project Treble gör goda framsteg

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.

Uppdateringar av systemversioner är ett av de största problemen som Android-marknaden lider av. Problemet ligger i att de stora telefontillverkarna applicerar egna användarmiljöer ovanpå Android-basen, vilket kräver så omfattande anpassningar inför en ny systemversion att uppdateringar kan dröja allt från ett halvår upp till ett år, och detta tenderar att endast gälla företagens flaggskeppsprodukter.
Läs också: Krönika - Treble är ingen mirakelkur för Android
Av denna anledning startade Google vad som kallas Project Treble, ett upplägg där grunden i systemet separeras från telefontillverkarnas tillägg så att grunden ska kunna uppdateras utan att tilläggen måste arbetas om. Google har nu i ett inlägg på sin utvecklarblogg beskrivit hur nya telefoner som skeppas med Android 9 Pie ska kunna få snabbare systemuppdateringar just på grund av att det nya systemet byggts med Project Treble i åtanke.

Google har jobbat ihop med olika telefontillverkare för att skapa något som kallas en Generic System Image (GSI). Detta är grunden i Android-systemet och den hämtas direkt från Googles senaste skarpa version av Android-projektet, även känt som AOSP. Till detta har de även skapat ett gränssnitt som kallas Vendor Interfaces, som namnet antyder är detta gränssnitt som telefontillverkarna använder för att lägga till sin egna mjukvara. Google ska kunna uppdatera systemet via GSI utan att telefontillverkarnas egna mjukvara ska påverkas.

Google meddelar att alla telefoner som skeppas med Android 9 Pie kommer vara Project Treble-kompatibla, och ska därmed kunna få betydligt snabbare uppdateringar. Skeptiker kan peka på Samsungs Galaxy S9-telefoner som påstods bli Treble-kompatibla, men då ska man ha i åtanke att dessa skeppades med Android 8.1 Oreo, och utvecklades alltså inte med Treble-kompatibilitet i åtanke.

Det ska däremot bli intressant att se hur Huawei Mate 20 Pro uppdateras framöver då det är den första flaggskeppstelefonen med Android 9 Pie och rejäla anpassningar ovanpå detta. Google vågar påstå att det kommer finnas fler telefoner som kör Android 9 mot slutet av 2018 än det var som körde Android 8 mot slutet av 2017, och det är inte långt kvar innan vi kan se om deras påstående stämmer eller ej.

Källa: Android Developer Blog

Kommentarer
11 svar

Google har nyligen visat upp mer av Fuchsia OS, den tilltänkta ersättaren av Android. I tillhörande nyhet utvecklades en diskussion om framtiden för Android, och hur klokt det är att ha ett system som ska täcka flera produkttyper. Dela gärna med dig av dina tankar!

Ring Video Doorbell 2 är en dörrklocka med inbyggd kamera. Via en app får du full koll på vad som händer vid ytterdörren – utan att behöva resa dig från soffan, eller för den delen ens vara hemma. 99 har testat.

Bilder på en Iphone XS-version av Apples puckelryggiga batterifodral har dykt upp på nätet, och produkten kan rentav dyka upp innan jul.

Domen innebär att Telia ska betala kassettskatt för Iphone-modeller från 2009 och framåt, vilket kan leda till dyrare telefoner.

I ett test utfört av Forbes kunde ett 3D-utskrivet huvud låsa upp ett flertal Android-mobiler utan större bekymmer. Iphone X gick dock inte att lura.

Tack till carlsson för detta #nyhetstips!

Som en julklapp till bokälskare ger Apple bort flera klassiska romaner som ljudböcker, inlästa av kända skådespelare och komiker.