Android Q kan få rejält stöd för meddelandetekniken RCS

RCS-stödet kan ge årets Android-upplaga Imessage-liknande meddelanden, men detta hänger på att operatörerna i så fall också skulle hoppa på tåget.

Användare av Apples mobila enheter har länge kunnat njuta av det moderna meddelandesystemet Imessage, där ljud och bild samsas med krypterad kommunikation och annat gott. På Android-sidan har situationen varit mer rörig, och löften om en heltäckande meddelandetjänst har inte tagit fart. Men nu kan det bli ändring på det då utvecklingen i Android-projektet pekar mot att nästa version av systemet ger ordentligt stöd för tekniken RCS.

RCS är en förkortning av Rich Communication Services, och som namnet antyder handlar det om en modernare version av meddelandekommunikation som ersätter bland annat SMS och MMS. RCS standardiserades redan 2008, men på grund av splittrat stöd från såväl telekomoperatörer som telefontillverkare har tekniken inte fått någon vidare spridning. Jämförelsevis introducerades Imessage av Apple under 2011 och stöds av samtliga produkter och operatörer där telefonerna säljs.

Google har försökt ändra på detta genom att ge stöd för RCS i Android-plattformen, och det har resulterat i stöd för RCS-chat i specifika appar. Googles egna app Messages stöder det, liksom Samsungs egna meddelande-app. Men då brett stöd saknas och att stöd också krävs hos operatören som telefonen ska användas med har den inte fått någon större spridning internationellt.

Ska bli lättare att stöda

Nya tillägg i utvecklarprojektet för Android, kallat AOSP, består bland annat av ett gäng gränssnitt (API:er) som ger stöd för just RCS. Dessa ska göra det lättare för alla meddelande-appar att få stöd för modernare meddelandetjänster, och när de blir en integrerad del av Android blir det också ett större incitament för operatörerna att ge stöd för tekniken.

I Sverige har Telia sedan tidigare stöd för RCS där det kallas SMS Plus, men bara för vissa telefontillverkare och då telefontillverkarens egna meddelande-appar. Konkurrenterna Tre och Telenor granskar tekniken men erbjuder inget stöd i dagsläget.

Hur känner du inför RCS på Android, vill du ha en Imessage-konkurrent eller har sociala meddelandeplattformar som Snapchat, Facebook Messenger och liknande ersatt behovet av en sådan tjänst?

Källa: AOSP Gerrit

Kommentarer
3 svar

Också podden den här veckan handlar om Samsung Unpacked. Ida och Andreas pratar om eventet, vad som lanserades och hur de hade det på sina respektive håll.

Med Samsungs storslagna Galaxy S10-lansering nyss avklarad tar veckans fredagsvideo en titt på reklamfilmerna för samtliga föregångare.

Razers första två telefoner har inte direkt rosat marknaden, och nu dyker det upp tecken på att företaget inte tänker fortsätta försöka.

Inför nästas veckas förväntade presentation bistår en Twitter-läcka med pressbilder på Nokias kommande flaggskeppstelefon.

Enligt uppgifter kan Apple släppa ett eget kreditkort tillsammans med Goldman Sachs. Kortet ska integreras med Apples Wallet-app och erbjuda funktioner för att hålla koll på hur mycket man spenderar.

Så här tre månader senare är det dags att spana in hur Ipad Pro har kommit till användning i praktiken och prata om batteritiden.