Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Android Q kan få rejält stöd för meddelandetekniken RCS

RCS-stödet kan ge årets Android-upplaga Imessage-liknande meddelanden, men detta hänger på att operatörerna i så fall också skulle hoppa på tåget.

Användare av Apples mobila enheter har länge kunnat njuta av det moderna meddelandesystemet Imessage, där ljud och bild samsas med krypterad kommunikation och annat gott. På Android-sidan har situationen varit mer rörig, och löften om en heltäckande meddelandetjänst har inte tagit fart. Men nu kan det bli ändring på det då utvecklingen i Android-projektet pekar mot att nästa version av systemet ger ordentligt stöd för tekniken RCS.

RCS är en förkortning av Rich Communication Services, och som namnet antyder handlar det om en modernare version av meddelandekommunikation som ersätter bland annat SMS och MMS. RCS standardiserades redan 2008, men på grund av splittrat stöd från såväl telekomoperatörer som telefontillverkare har tekniken inte fått någon vidare spridning. Jämförelsevis introducerades Imessage av Apple under 2011 och stöds av samtliga produkter och operatörer där telefonerna säljs.

Google har försökt ändra på detta genom att ge stöd för RCS i Android-plattformen, och det har resulterat i stöd för RCS-chat i specifika appar. Googles egna app Messages stöder det, liksom Samsungs egna meddelande-app. Men då brett stöd saknas och att stöd också krävs hos operatören som telefonen ska användas med har den inte fått någon större spridning internationellt.

Ska bli lättare att stöda

Nya tillägg i utvecklarprojektet för Android, kallat AOSP, består bland annat av ett gäng gränssnitt (API:er) som ger stöd för just RCS. Dessa ska göra det lättare för alla meddelande-appar att få stöd för modernare meddelandetjänster, och när de blir en integrerad del av Android blir det också ett större incitament för operatörerna att ge stöd för tekniken.

I Sverige har Telia sedan tidigare stöd för RCS där det kallas SMS Plus, men bara för vissa telefontillverkare och då telefontillverkarens egna meddelande-appar. Konkurrenterna Tre och Telenor granskar tekniken men erbjuder inget stöd i dagsläget.

Hur känner du inför RCS på Android, vill du ha en Imessage-konkurrent eller har sociala meddelandeplattformar som Snapchat, Facebook Messenger och liknande ersatt behovet av en sådan tjänst?

Källa: AOSP Gerrit

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.