Android Q kan få rejält stöd för meddelandetekniken RCS

RCS-stödet kan ge årets Android-upplaga Imessage-liknande meddelanden, men detta hänger på att operatörerna i så fall också skulle hoppa på tåget.

Användare av Apples mobila enheter har länge kunnat njuta av det moderna meddelandesystemet Imessage, där ljud och bild samsas med krypterad kommunikation och annat gott. På Android-sidan har situationen varit mer rörig, och löften om en heltäckande meddelandetjänst har inte tagit fart. Men nu kan det bli ändring på det då utvecklingen i Android-projektet pekar mot att nästa version av systemet ger ordentligt stöd för tekniken RCS.

RCS är en förkortning av Rich Communication Services, och som namnet antyder handlar det om en modernare version av meddelandekommunikation som ersätter bland annat SMS och MMS. RCS standardiserades redan 2008, men på grund av splittrat stöd från såväl telekomoperatörer som telefontillverkare har tekniken inte fått någon vidare spridning. Jämförelsevis introducerades Imessage av Apple under 2011 och stöds av samtliga produkter och operatörer där telefonerna säljs.

Google har försökt ändra på detta genom att ge stöd för RCS i Android-plattformen, och det har resulterat i stöd för RCS-chat i specifika appar. Googles egna app Messages stöder det, liksom Samsungs egna meddelande-app. Men då brett stöd saknas och att stöd också krävs hos operatören som telefonen ska användas med har den inte fått någon större spridning internationellt.

Ska bli lättare att stöda

Nya tillägg i utvecklarprojektet för Android, kallat AOSP, består bland annat av ett gäng gränssnitt (API:er) som ger stöd för just RCS. Dessa ska göra det lättare för alla meddelande-appar att få stöd för modernare meddelandetjänster, och när de blir en integrerad del av Android blir det också ett större incitament för operatörerna att ge stöd för tekniken.

I Sverige har Telia sedan tidigare stöd för RCS där det kallas SMS Plus, men bara för vissa telefontillverkare och då telefontillverkarens egna meddelande-appar. Konkurrenterna Tre och Telenor granskar tekniken men erbjuder inget stöd i dagsläget.

Hur känner du inför RCS på Android, vill du ha en Imessage-konkurrent eller har sociala meddelandeplattformar som Snapchat, Facebook Messenger och liknande ersatt behovet av en sådan tjänst?

Källa: AOSP Gerrit

Kommentarer
3 svar

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.