Apple besvarar Spotifys kritik och kan bli granskade av EU

I onsdags kritiserade Spotify Apple för deras agerande som plattformsägare för IOS, och nu svarar Apple. Samtidigt öppnar EU upp för att granska Apple.

Igår skrev vi om att Spotify publicerat ett öppet brev där företaget kritiserar Apple för att utnyttja sin ställning som plattformsägare, vilket bland annat ska ha använts till att stänga ute Spotify från röstassistenten Siri och högtalaren Homepod. Nu biter Apple tillbaks i ett svar som kortfattat går ut på att Spotify vill ha alla fördelarna med Apples plattform, men inte betala för det.

Apple lyfter fram att att App Store har skapat miljontals jobb och dragit in 120 miljarder dollar i intäkter till utvecklare, samtidigt som det erbjuder en säker plattform där användarna kan ha tillförlit till de transaktioner som utförs där. Apple menar att Spotify dragit nytta av plattformen för att växa sin användarbas och de intäkter de vunnit från App Store, utan att bidra något till marknadsplatsen.

Läs också: Spotify anmäler Apple till EU Samtidigt passar Apple också på att ge Spotify en känga för att de tjänat stora pengar på att distribuera musik från artister som de sedan betalat ut allt mindre pengar till, och till och med dragit vissa av artisterna inför rätta över pengafrågan.

Apple kastar sedan handsken med formuleringen:

"Spotify har all rätt att själva bestämma sin affärsmodell, men vi känner oss skyldiga att svara när de blandar ihop sin egna finansiella agenda med missvisande retorik om vilka vi är, vad vi byggt och vad vi gör för att stöda oberoende utvecklare, musiker, låtskrivare och kreatörer av alla de slag".

Apple har alltså inte mycket till övers för Spotifys kritik, men det verkar som att EU-kommissionen åtminstone tycker att frågan är värd att utreda. Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för just konkurrensfrågor, säger i en intervju med Reuters att EU-kommissionen överväger att utreda om Apple faktiskt använder App Store för att få fördelar över sina konkurrenter på plattformen.

Margrethe Vestager räds inte att ta sig an stora internationella bolag. Hon har tidigare drivit utredningar mot bland annat Google som lett till mångmiljardböter och ändrade affärsmetoder för sökjätten på den europeiska marknaden. Enligt Computer Sweden ska hon i en intervju med tyska Tagesspiegel sagt att de ska undersöka om det finns paralleller till just domen mot Google.

Det återstår att se vad EU-kommissionen kommer fram till, men i väntan på det kan vi väl gissa att Spotify inte kommer dyka upp på scenen under ett Apple-event i första taget.

Källa: Apple, Reuters, Computersweden

Videon visar hur telefonen i uppvikt form visar ett tydligt vertikalt veck i mitten av skärmen, precis som det skvallrades om under MWC.

Apple kan följa upp veckans lanseringar av Ipad och Imac med en ny Ipod Touch idag, enligt källor.

Efter en EU-dom med höga böter börjar Google snart att fråga EU-användare vilken webbläsare och sökmotor de vill använda.

Stadia heter Googles nya speltjänst, där spel strömmas från molnet genom en Chromecast till din tv. Tjänsten kommer i år till USA, Kanada och Europa.

Ica har en alldeles egen röstassistent vid namn Monica som via Google Home kan hjälpa dig med att skapa inköpslistor eller tipsa om vad du ska äta till middag. Så här funkar den.

Google uppges förbereda budget-varianter av Pixel 3 och Pixel 3 XL, med påfallande mycket funktionalitet bibehållen från de dyrare syskonen.