Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test

Macbook Air 11 tum (mitten 2013) – Lång batteritid och god prestanda

På WWDC lanserade Apple en ny generation av lättviktaren Macbook Air. 99mac snabbtestar den nya minstingen i 11-tum och rapporterar om förändringarna.

Batteritid och prestanda

Batteritid

Apple berättade för 99mac när vi var och hämtade testexemplaret att kraven i batteritestet skruvats upp till den nya modellen. Macbook Air från 2012 nådde upp till 5 timmars batteritid. 2013-års modell når upp till 9 timmar, men då har Apple höjt skärmens ljusstyrka till 50 procent och samtidigt surfat och mejlat med maskinen. Här är siffrorna från de officiella specifikationerna:

  • Upp till 9 timmars trådlös surfning

  • Upp till 8 timmars uppspelning av Itunes-filmer

  • Upp till 30 dagars standbytid

  • Inbyggt 38,75 Wh litiumpolymerbatteri

99mac har så klart gjort vårt eget batteritest och får fram imponerande siffror. Med skärmens ljusstyrka på 50 procent höll datorn ut i 7 timmar och 22 minuter. Samma test igen med skärmens ljusstyrka på max gav resultatet 5 timmar och 8 minuter.

Testet är framtaget av 99mac:s webbutvecklare för att simulera surfning. Inga webbsidor med Flash används, men däremot Javascript. Datorn står med webbläsaren Safari i fullskärmsläge och surfar runt på flera olika webbplatser tills batteriet dör. Hur det ser ut visas kort i filmklippet nedan:

Men hur är det i praktiken då? Batteritid på bärbara datorer är inget vi är bortskämda med. Antingen ska laddaren följa med mest hela tiden, eller så får man köpa flera laddare och exempelvis ha en på jobbet och en hemma. På Gotlandsbåten springer folk ombord, knuffande förekommer, för att lyckas sätta sig bredvid eluttagen. Allt för att lyckas se en långfilm för att fördriva restiden utan att batteriet dör.

Nya Macbook Air känns som en skänk från ovan i det här sammanhanget. Fulladdad på morgonen går det utmärkt att surfa, mejla och skriva mest hela arbetsdagen lång. Vill du ha skärmstyrkan på max räcker det inte riktigt hela arbetsdagen förstås, men nära. Vi tog med datorn hem under helgen och kunde slösurfa, kolla på tv-serier, strömma musik till Apple TV och till och med spela lite utan att leta efter laddaren. Det här stavas befrielse, eller kanske lättnad! Upplevelsen blir säkerligen bara trevligare med 13-tummaren som ju utlovar uppåt 12 timmars batteritid.

Prestanda och grafik

Macbook Air ger generellt ett piggt intryck. Fläktarna går sällan igång vid mer vanlig användning. Vi märker inte av något nämnvärt lagg eller några badbollar. Det var riktigt klurigt att ge köpråd om den första generationens Macbook Air 2008 om man började jämföra prestanda och prislappen mot dåvarande Macbook. Idag är det snarare tvärtom. Macbook Air står sig riktigt bra mot Macbook Pro utan Retina-skärmar.

Det sitter integrerade grafikkretsar i nya Macbook Air, nämligen Intel HD Graphics 5000. Vi installerade Portal 2 och lirade på arbetstid (ibland har vi världens bästa jobb) för att kolla om det alls går att spela med datorn. Fläktarna som inte hörts alls under "vanlig" användning går igång direkt, men spelet flyter på riktigt bra även om vi tar i med inställningarna.

Med spelets egna standardinställningar (upplösningen då är bara 800 x 600 pixlar) fick vi omkring 117 fps, eller bildrutor per sekund. När vi tog i med inställningarna och bland annat ställde in skärmens optimala upplösning (1366 x 768 pixlar) fick vi omkring 45 fps och spelet rullar fortfarande på riktigt bra.

Vi installerade också det lite nyare spelet Borderlands 2 och testade att öka grafikinställningarna. Det gick bra att spela utan några större tapp i bildfrekvens och vi fick omkring 36 fps.

Macbook Air är självklart ingen speldator, men det går om man verkligen vill även om man nog får räkna med att inte alla spel inte kommer att flyta obehindrat.

Värme och fläktar

Apples bärbara datorer har rykte om sig att bli lite för varma att ha i knät vid hård belastning. Vi mätte temperaturen med en infraröd termometer på olika platser runt om datorns chassi. Där man har handflatorna, vid tangenterna, uppe i kanten mot skärmen och på undersidan. Efter lite surfning mäter vi upp omkring 32 grader och det går alldeles utmärkt att ha i knät.

Efter en stund i Portal 2 mäter vi upp omkring 39 grader. Den högsta temperaturen mätte vi upp på undersidan. En 40-gradig dator är varm att ha i knät, även om det går i nödfall.

Borderlands 2 verkade pressa datorn ytterligare och vi mätte upp som högst 45 grader på undersidan. En stund kändes tangenterna väldigt varma att trycka på. En fördel med aluminiumchassit är att datorn svalnar fort efter att vi stängt av de krävande spelen.

Fläktarna går igång ganska direkt vi startar ett spel, men datorn låter inget eller i alla fall väldigt lite medan vi surfar eller kollar på en film.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
16 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.