Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test

Macbook Air 11 tum (mitten 2013) – Lång batteritid och god prestanda

På WWDC lanserade Apple en ny generation av lättviktaren Macbook Air. 99mac snabbtestar den nya minstingen i 11-tum och rapporterar om förändringarna.

Ny trådlös standard 802.11ac

Datorn har fått nya nätverkskretsar och stöder nu nya standarden 802.11ac som kan vara upp till tre gånger snabbare än sin föregångare 802.11n. 99mac fick låna en ny Time Capsule tillsammans med Macbook Air och försöker trots att vi sitter i centrala Stockholm med alldeles för många Wifi-nätverk runt omkring att testa om det blir någon skillnad.

Trådlösa nätverk är svåra att testa för det finns så många faktorer som påverkar, andra nätverk, tjocklek på väggar, avstånd till router med mera. Vi satte vår Time Capsule på kontoret och ställde datorn några meter bort.

På den interna disken i Time Capsule la vi en videofil på 8479 megabyte som vi sedan med hjälp av OS X inbyggda Terminal kopierade till flashlagringen i Macbook Air. Från Time Capsule till den interna SSD:n i vår Imac via en nätverkskabel tog överföringen 4 minuter och 11 sekunder.

Med 802.11n 2,4 GHz tog momentet 14 minuter och 46 sekunder vilket ska jämföras med 802.11ac 5 GHz där samma fil kopierades på 4 minuter och 57 sekunder. Med en Macbook Air 11-tum från 2011 lyckades vi kopiera samma fil via 802.11n 5 GHz och fick då tiden 11 minuter och 45 sekunder.

Fördelarna med 802.11ac ska vara att nätverket blir stabilare och får bättre räckvidd. Inne på kontoret märker vi ingen större skillnad, det blir sämre överföringshastighet ju fler väggar som kommer mellan dator och router, och skillnaden mellan 802.11ac och 802.11n är att lägsta hastigheten blir högre med den nya standarden. Men åker vi hissen tre våningar ner till entrén händer det grejer. Macbook Air hittar vårt ac-nätverk, men inte n-nätverket.

Standarden använder en teknik kallad strålforming (eng: beamforming) som förstärker signalen åt det håll där en ansluten ac-enhet befinner sig istället för att som tidigare skicka ut lika mycket signal åt alla håll.

Wifi-problem

Det har kommit rapporter om att en del användare har problem med Wifi i nya Macbook Air. På Apples webbplats berättar användare att uppkopplingen försvunnit och att de behövt starta om datorn för att få tillbaka den. Något sådant har inte vi upplevt med vårt testexemplar som fungerat utmärkt.

Anandtech har också testat nya Macbook Air utförligt och tror att det finns en begränsning i OS X nätverksstack som begränsar överföringshastigheterna. Arstechnica har mätt upp betydligt bättre hastigheter med Bootcamp och Windows än med OS X. Apple ska enligt källor arbeta med att undersöka Wifi-problemen.

Time Machine

Apple har byggt in säkerhetskopiering i OS X de kallar för Time Machine. Som komplement har de tagit fram Time Capsule med inbyggd hårddisk för att datorn automatiskt med jämna mellanrum under dagen ska göra säkerhetskopior av användarens data.

Hårddisken som sitter internt i nya Time Capsule är enligt sajten Ifixit en 3,5-tums Seagate disk på 7200 rpm, men det kan säkert variera i olika enheter eftersom Apple inte själva specificerar vad som sitter i. I övrigt har Time Capsule samma mått som en Apple TV fast mycket högre. Den har en WAN gigabit-port och tre LAN gigabit-portar samt en USB 2-port för att ansluta hårddiskar eller skrivare.

Vi testade att göra en säkerhetskopia av datorn med Time Machine till vår Time Capsule. Det är omkring 45 gigabyte att kopiera och Time Machine estimerade att det skulle ta cirka 2 timmar. I själva verket var det hela klart på strax under en timme.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
16 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.