Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

test

Imac 21,5-tum (mitten 2014) – 99mac testar Apples nya grundmodell

Apple lanserade nyligen en billigare grundmodell till Imac-familjen. 99mac har fått besök av 21,5-tums datorn som kostar strax över 10 000 kronor och tar reda på vad du får för pengarna.

Summering och omdöme

Då Apple för ovanlighetens skull lanserat en billigare, lite sämre dator för att komplettera Imac-familjen hade vi just inga förväntningar på den här datorn inför timmarna i testlabbet. Efter testerna kan vi konstatera att datorn duger till enklare sysslor som att surfa, mejla eller kika på kattklipp på Youtube. Vi tänker oss också att den passar bra i klassrum, som dator i receptionen på ett företag eller varför inte på ett internetcafé.

Skärmen på 21,5-tum gör datorn lite mer flyttbar än sitt större syskon med 27-tums skärm och ryms för den delen på fler skrivbord. Ögonen rör sig bekvämt över ytan utan att man måste flytta på hela huvudet.

Det medföljer en trådlös mus och ett trådlöst tangentbord som kanske inte är några under när det kommer till ergonomi, men som i själva använder hela dagarna utan några större klagomål. En av de största fördelarna med Imac-modellerna är just att det blir i princip sladdfritt på bordet. Med ett trådlöst nätverk är det bara en strömsladd som behövs.

Ibland upplevde vi en lite irriterande fördröjning från att vi exempelvis klickat på något till att operationen genomförts, men för det mesta snurrar allt på. Datorn är också väldigt tyst, vi hör inte av någon fläkt.

Apple har sänkt priset till 10 295 kronor, men den mekaniska disken som då ingår drar ner på helhetsupplevelsen. En Fusion Drive eller en SSD-enhet skulle antagligen väsentligt pigga upp datorn och de båda alternativen kostar lika mycket extra, 2 200 kronor. Beroende på hur mycket intern lagring man tror sig behöva rekommenderar vi att man lägger till de slantarna.

Fördelar
+ Smidigt allt-i-ett-format
+ Få sladdar
+ Tyst

Nackdelar
- Svår att reparera/uppgradera själv
- Internminnet fastlött
- Långsam mekanisk hårddisk

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.