Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar jättepaddan Ipad Pro

Apples största Ipad hittills har landat på redaktionen och prestandatestas i vanlig ordning.

Prestandatester

Nästa steg i vår utvärdering av hårdvaran i Ipad Pro är en uppsättning tester som testar internetsurfning, spelprestanda och batteritid.

Internetsurf

Som vanligt kör vi några tester i webbläsaren som mäter hantering av Javascript: Jetstream, Google Octane och Mozilla Kraken. Varje enhet kör den inbyggda webbläsaren Safari. När det gäller Ipad Pro är det IOS 9.1 som gäller, övriga enheter kör den senaste versionen vid respektive testtillfälle.

Det är föga oväntat att Ipad Pro med den nya A9X-processorn tar täten i alla testerna. Apples nya surfplatta är snabb på det mesta.

Spelprestanda

99mac kör också 3DMark, ett syntetiskt test av grafikprestanda. Testet heter Ice Storm Unlimited och renderar 720p-bildrutor "utanför" skärmen, medan skärmen uppdateras med tumnaglar efter varje 100 bildrutor för att visa framsteg.

Ett annat test vi kör heter GFX Bench, det har stöd för Apples ramverk Metal och renderar också bildrutor "utanför" skärmen.

I båda de här testerna är Ipad Pro och A9X överlägsen de andra testade IOS-enheterna.

Batteritid

Ipad Pro har en betyligt större skärm än sina Ipad-syskon, men Apple utlovar ändå samma batteritid. Ipad Pro ska klara upp till 10 timmars surf via wifi och lika många timmar med videouppspelning eller musiklyssning. Surfar du istället via mobildatanätet ska den klara upp till nio timmar mellan laddningarna.

Till det kommer det nya strömsparläget i IOS 9, som kan stänga av de flesta bakgrundsprocesser och förlänga batteritiden ytterligare.

Vi testar batteriet med ljusstyrkan uppmätt till 150cd/m2 och kör två tester. Det ena är ett automatiskt test som simulerar surfning genom att låta enheten besöka ett antal webbplatser med wifi och Bluetooth aktiverade tills batteriet tar slut. Webbsidorna använder inte Flash, som heller inte stöds av IOS, men däremot Javascript. Bakgrundsuppdateringar, platstjänster och notiser är avaktiverade, och det nya strömsparläget i IOS 9 används inte.

Det andra batteritestet spelar upp videoklippet Tears of Steel i upplösning 720p upprepade gånger tills batteriet tar slut. Även här är wifi och Bluetooth aktiverade, men bakgrundsuppdateringar, platstjänster och notiser avstängda. Strömsparläge används inte.

Vi kan konstatera att Apples uppgifter om batteritid håller måttet. Ipad Pro klarar surftestet i 9 timmar och 43 minuter. Videouppspelning klarar Ipad Pro i 11 timmar och 20 minuter. Jämnför vi med Ipad Air 2 och Ipad Mini 4 ser siffrorna väldigt lika ut.

Modell

Batteritid surf 150cd/m2

Batteritid video 150cd/m2

Ipad Pro

9h 43min

11h 20min

Ipad Air 2

9h 14min

11h 20min

Ipad Mini 4

9h 13min

12h 21min

Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.