Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar jättepaddan Ipad Pro

Apples största Ipad hittills har landat på redaktionen och prestandatestas i vanlig ordning.

Slutsats och omdöme

Ipad Pro är en intressant produkt att utforska eftersom den är den första av sitt slag. Den är direkt bekant för någon som använt en Ipad tidigare, men samtidigt en ny upplevelse med den stora 12,9-tums skärmen.

Det är en vältränad padda som utan att ens svettas tar sig igenom redaktionens hinderbana i testlabbet. Vad den kan eller bör användas till är helt upp till användaren. Ipad Pro blir lite vad du gör den till. här kommer några korta reflektioner som vi kommer att kunna utveckla och återkomma till framöver när vi fått mer tid tillsammans med enheten.

Det är himla trevligt att surfa med den här enheten, det får plats väldigt mycket webbsida på skärmen, du måste inte konstant skrolla som i Iphone eller en mindre Ipad. Faktum är att den laddar desktop-versionen av 99mac och inte mobilsajten.

Det går också alldeles utmärkt att se på film eller tv-serier och ljudet imponerar som vi konstaterat i ett separat test. Tack vare nya funktioner i IOS 9 går det också att vara produktiv med Ipad Pro.

Med två appar sida vid sida går det att både surfa och föra anteckningar på samma gång. Med ett externt tangentbord inkopplat fungerar många av de kortkommandon som vi blivit vana vid från Macen och det går lätt att hoppa mellan olika aktiviteter och appar. Mer om hur det är att försöka vara produktiv med Ipad Pro kommer snart.

Vi gissar att många är nyfikna på Apple Pencil och helt kort kan vi säga att det är den bästa pennan som vi testat för Ipad, men eftersom den är så bra kommer vi att testa både den och tangentbord för enheten separat.

Prisvärd?

Ipad Pro är ingen billig historia, särskilt inte om man vill ha gott om utrymme, mobildata och kanske också tillbehör så som penna och tangentbord. Macbook Air-familjen har liknande priser medan en Macbook kostar från 14 495 kronor.

När det gäller prestanda skäms Ipad Pro absolut inte för sig och kan jämföras med flera bärbara datorer. Det finns redan flera riktigt kraftfulla appar till enheten, men IOS är inte OS X och det märks i en del fall extra tydligt. Ipad Pro kommer heller inte med massa anslutningsmöjligheter, så den passar främst till användare som redan jobbar mycket mot molnet och inte behöver ansluta exempelvis USB-tillbehör.

Vi tror att Tim Cook har rätt, en del användare kommer att kunna byta ut datorn där hemma mot en Ipad Pro och då känns priset heller inte helt orimligt med tanke på skärmen och kvalitetskänslan som Ipad Pro ändå ger när man undersöker den närmare.

Enheten har också en plats i arbetslivet, där den kan fungera väl som ett komplement till datorn. Ipad Pro och pennan kommer att passa många kreatörer. Där blir priset också något bättre med tanke på möjligheten att dra av momsen.

Modell

Pris ink moms

Ipad Mini 4

från 3 795 kr

Ipad Air 2

från 4 695 kr

Ipad Pro

från 8 995 kr

Macbook Air 11-tum

från 9 995 kr

Macbook Air 13-tum

från 12 295 kr

Macbook

från 14 495 kr

Macbook Pro 13-tum

från 14 495 kr

Fördelar
+ Fantastisk skärm
+ Apple Pencil
+ Ljudet är både högre och bättre
+ Batteritiden

Nackdelar
- Tangentbord med nordisk layout dröjer
- Kostar som en dator

Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.