Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Zepto

Zepto

Medlem
  • Registrerad 2012-05-16
  • Senast aktiv 2012-12-01
  • Antal inlägg 242

Foruminlägg

De senaste inläggen Zepto har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • 2012-12-01 13:21

Det är intressant att Samsung alltid dras upp, som om det bara handlar om Samsung och Apple. En smartphone går idag under ungefär 250000 patent av olika slag, tror ni på riktigt att det går att göra en unik smartphone? Om Apple (och andra företag) får hållas så är jag ärligt talat oroad över att vi aldrig mer kommer att kunna få se en ny Linus Torvalds, att om vi alls ska kunna hantera vår data blir beroende av stora (främst amerikanska) storbolag som driver ett mer eller mindre kallt krig mellan sig. Det kommer definitvt inte att främja utveckling och innovation.

  • Medlem
  • 2012-12-01 12:52

Intressant att det är samma sak som mönsterskydd. Man lär sig alltid, tack för utläggningen. Ser dock inte hur det tar bort ursprungsproblemet vilket är hur Apple använder dem, inte att de finns.

Ursprungligen av pesc:

Till slut: Apple vill inte ha licenspengar ("skatt"). De vill ha ett unikt utseende som andra inte apar efter.

Men det är ohållbart att alla ska ha ett helt unikt utseende. Hade vi haft samma sak på 80-talet så hade ingen kunnat ha rullningslister på höger och nedre sidan av ett fönster eftersom Apple hade dem först. Eller för den delen ha fönster. Apple försökte ett tag att få ensamrätt på grafiska användargränssnitt men det gick som tur var inget vidare, och inte har det lett till att vi saknar innovation bland grafiska användargränssnitt och att allt ser ut som System 6.

  • Medlem
  • 2012-12-01 09:22

Oavsett vad det heter så kvarstår problemet. Fåniga rättsprocesser över rundade hörn och ikoner föreställande gröna telefonlurar.

Ursprungligen av BlackSmp:

Men är du seriös? Varför skulle Apple vara ett hot mot innovation och utveckling på mobilsidan bara för att de inte vill att andra ska kopiera deras lösningar?

Problemet är att Apple försöker få så bred ensamrätt som möjligt att det i praktiken kommer att vara svårt att göra något som ens är i närheten av samma typ av produkt. Innovation handlar väldigt sällan om att göra något helt nytt från grunden, utan om att ta existerande idéer och utveckla dem vidare. Om all utveckling inom mobil IT innebär att man måste betala skatt till Apple så kommer det att påverka möjligheterna till utveckling och innovation.

  • Medlem
  • 2012-11-30 07:43
Ursprungligen av BlackSmp:

Det är bara att släppa. Det är så fullt av missuppfattningar. "Patent på en ikon". Det är inte vad vi menar med patent, det är varumärkseskydd. Jag ser ingen principiell skillnad mellan ikon och logotyp. Och ingen, inte ens han, lär tycka att det är fel att kunna varumärkesskydda en logotyp för ett företag och en ikon är en logotyp för en app. Så vad är skillnaden?

Sedan är det intressant att han går an om "oinnovativt" men samtidigt verkar upprörd över att någon inte får kopiera en redan existerande ikon? Var försvann innovationen när man inte ens klarar av att skapa en unik ikon?

Det är nog designpatent som avses.
Känner inte till om de har på ikonerna, men rektangel med rundade hörn har de.
Apple awarded design patent for actual rounded rectangle | Ars Technica

  • Medlem
  • 2012-11-30 07:12
Ursprungligen av lappen71:

För min psykiska hälsa så har jag gått ur detta forum men är in ibland och läser för att få mig ett gott skratt
Speciellt en person verkar inte må riktigt bra med tanke på hur han formulerar sig.
Han vänder på hela resonemanget att det är Apple som har kopierat och förstört mobil marknaden

Låter rimligt.
Apple är ett enormt hot mot innovation och utveckling på mobilsidan.
Bara för att vi använder deras produkter behöver vi inte inbilla oss att de skulle vara den goda sidan.

  • Medlem
  • 2012-11-21 19:11
Ursprungligen av Gordy:

Troligen eftersom deras produkter antagligen skulle bli mindre stabila och osäkrare. Tycker det är rätt bra att folk kan välja mellan Androids och Apples olika världar. Ser själv en och annan bekant som byter mellan dom "världarna" både en och två gånger dagligen.

Det är precis så en Mac fungerar idag.
Du kan ladda ett annat OS än OS X på den.

Gör det en Mac mindre stabil och osäker?

  • Medlem
  • 2012-11-21 18:44
Ursprungligen av harlekin:

Känns som ytterligare dead-end diskussion om slutna vs öppna system... På vilket sätt kastas vi tillbaka 30år i datorutvecklingen? Personligen är jag väldigt glad att en leverantör tog ansvar för sina produkter och såg till att de fungerade!

Man kan väl kombinera så att det fungerar och du har öppenhet. Kan inte Apple leverera en övrigt exakt likadan hårdvara och mjukvara som idag, med enda undantaget att det fanns möjlighet att använda en egen boot loader för att starta ett annat OS?

Skulle iOS-användare få en produkt som fungerar sämre på grund av det?

  • Medlem
  • 2012-11-21 18:39
Ursprungligen av pmarriott:

Nejdå, inte dålig liknelse alls. Jag ser framför mig en framtid när bilhandlare enligt lag måste leverera bilar helt enligt kundens önskemål. Jag vill ha en VW Passat, med dörrar från en Volvo V60, motor från en Mercedes E350D, bakaxel från en Saab 9-3 och sedan ska inredningen komma från en BMW M5. Och så ska den gå att tanka diesel, bensin, biodiesel, etanol, rapsolja, gas, vatten och gamla äggkartonger. Plus att man ska ha rätt att få bytt delar. Om jag inte är nöjd med Mercedesmotorn och vill ha en från Subaru istället så får säljaren fixa det. Gratis.

Nu pratar du om något helt annat.

Jag har aldrig sagt att Apple och andra tillverkare ska erbjuda dessa kombinationer, utan jag vill att hårdvaran ska vara så pass öppen så att jag kan göra ändringar själv.

Du kan köpa en VW Passat och montera dit dörrar från en Volvo V60. Det är precis så jag vill att tablet-datorerna också ska bli. Men tillverkarna sätter stora hänglås på motorhuven för att förhindra att du gör det.

Det är främst hänglåset jag vill bli av med.

  • Medlem
  • 2012-11-19 22:02
Ursprungligen av maskh:

En diskussion om vad man får och inte får installera på en iPad istället för iOS är förvisso intressant, men det är inte en diskussion som tas i denna tråd. Det är ett helt annat ämne.

Låter rimligt. Har startat en ny tråd om det är någon som vill fortsätta.
http://www.99mac.se/iphone-ipad/300114-konsumentens-ratt-att-installera-annat-os-pa-sin-ipad.html

  • Medlem
  • 2012-11-19 22:00
Ursprungligen av kenjon:

...inte får...? Det är inte förbjudet.

Apple tillåter det inte. De har skydd implementerade i hårdvara för att se till att enbart Apples programvara kan köras.

  • Medlem
  • 2012-11-19 22:00
Ursprungligen av pmarriott:

Det hoppas verkligen inte jag. Hur skulle det fungera? Ska alla hårdvarutillverkare tvingas vara konforma så att all hårdvara kan köra alla OS, eller ska alla utvecklare av OS tvingas anpassa dem till all existerande hårdvara? Du inser vilken sörja av totalt värdelös mjuk- och hårdvara som vi kommer att tvingas att leva med om det blir verklighet? Själva grundbulten i att få en produkt i harmoni är att hård- och mjukvara utvecklas tillsammans. Allt annat blir rena kattskiten. Så låt Google göra Google-plattor som kör Android och låt Apple göra iPads som kör iOS och låt Microsoft göra plattor som kör Windows.

Vad som krävs är två saker. Möjlighet att ange en egen boot-sekvens och tillgång till dokumentation. Precis som det fungerar på en vanlig dator. I synnerhet boot-sekvensen är det viktiga, eftersom det är det som gör det möjligt att starta operativsystemet.

  • Medlem
  • 2012-11-19 22:00
Ursprungligen av PJW:

Detta är fullständigt OT. Även om jag önskar kunna installera Android på min iPad så skulle jag inte vilja ha en lag som tvingade företaget Apple till att öppna upp för en dylik möjlighet. Och dessutom, frånsett min egen tyckande etik, vilken eventuell kommande lagstiftning skulle verka för dessa följder? Det verkar ju fullständigt bisarrt!

Microsoft har blivit tvingade i både USA och EU att bli mer öppna inför tredje part. Dessa skulle troligen kunna verka för att tvinga tillverkarna att öppna upp sin hårdvara.

  • Medlem
  • 2012-11-19 22:00

Ett sidospår från Googles nya surfplatta i inbrotts-säker kartong.

Vi är på väg in i en tid där datorer i rask takt går mot så kallade tablets och smartphones. Man undviker dock att kalla dem vad de egentligen är, datorer, därför att industrin vill passa på att lämna den öppenhet som PC:n genom en serie händelser råkade få. Det finns tekniskt sett inget som hindrar att man kör t. ex. Android eller Windows RT på en iPad; eller vilken annan ARM-baserad tablet-formad dator som helst. Men Apple förhindrar aktivt att man gör detta. Precis som man kan köra Linux och Windows på en Mac. Dator som dator, annan förpackning.

Datorn blir en appliance. Hårdvara och programvara i en speciellt utformad funktionalitet som användaren inte får ändra. Detta ska enbart leverantören kunna göra. Vi skickas tillbaka 30 år i datorutvecklingen.

Det här är en skrämmande utveckling. I tråden om Googles tablet skrev jag

Ursprungligen av Zepto:

Synd att man inte får installera Android eller vilket annat OS för den delen på iPad.
Förhoppningsvis kommer det så småningom med hjälp av lagstiftning.

Det mötte ett visst motstånd, men jag tror att det är precis det som krävs; för jag ser inte att tillverkarna kommer att arbeta för öppen hårdvara.

  • Medlem
  • 2012-11-18 13:22
Ursprungligen av Joakimgrundenbois:

Får man det utan anledning

Det är något som man får leva med.
OS X är inte direkt tänkt att vara ett stabilt OS.

Ibland finns det spår i systemloggen.
Undersök den, särskilt om det händer fler gånger.

  • Medlem
  • 2012-11-18 11:03

Varför skulle lite ledigt minne göra en maskin seg?
Låter snarare som om den är upptagen med att göra annat.
Vad står det att den gör för något i Aktivitetskontroll?
Det programmet visar ju mer än bara ledigt minne,