Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Sjolejonet

Sjolejonet

Medlem
  • Registrerad 2013-11-18
  • Senast aktiv 2018-12-13
  • Antal inlägg 90

Foruminlägg

De senaste inläggen Sjolejonet har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Hur är modemet och Airporten inställda gällande DHCP/NAT? Kanske båda enheterna delar ut IP-adresser - det är inte bra.

Mitt tips är att sätta modemet i bryggläge (dvs stänga av DHCP/NAT), så att den enbart agerar modem, och låta Airporten ta hand om alla nätverksfunktioner.

Obs! Om du gör på det föreslagna sättet så ska switchen vara kopplad till Airporten, inte till modemet.

Får nog försöka göra det. Måste dock ansluta mig direkt till modemet isåfall, får testa när jag är hemma. Hur som helst "måste" jag använda "DHCP och NAT" i AirPort Extremes inställningar, annars kan jag inte ens spara inställningarna.

Fram tills förra veckan har jag använt en Thompson-modem/router från Telia. Genom den går DSL, IP-telefoni och bredbands-TV-anslutningar. Den enheten gick emellertid i graven med åskan.

Då jag bara, snabbt, kunde få tag i ett modem som saknar trådlöst nätverk, lånar jag också en Airport Extreme. Till modemet går DSL-anslutningen som ger mig internet, och AirPort Extreme är kopplad med ethernet direkt till modemet; jag får tillgång till Internet via såväl Wi-Fi som via tråd.

Via en stationär dator (som är ansluten till en gigabit-switch, som i sin tur är ansluten till modemet) får jag idag till och med högre nedladdnings-hastighet än med Thompson-modemet, cirka 35Mbit/sek. Uppladdningshastigheten är densamma som förr, drygt 11Mbit/sek.

Värre är det dock med det trådlösa. Här får jag ungefär samma 11Mbit/sek i uppladdningshastighet, men nedladdningshastigheten är markant försämrad till allt mellan 8Mbit/sek till 26Mbit/sek. (Med Thompson-routern fick jag alltid, "without fail", cirka 32Mbit/sek)

Jag använder samma Wi-Fi-kanal som jag gjort tidigare. Jag använder iPhone, iPad och en Mac med AC-standard för att mäta.

<del>Det intressantaste av allt är såklart att jag inte kan koppla in ethernet-kabeln från den stationära datorn in i AirPort Extremes LAN-port för att få tillgång till internet. Om jag gör det, tilldelas jag ingen IP-adress. Är det värt att koppla om lite och försöka testa utan gigabit-switchen?</del> Edit: Provade en sista gång, utan att gå förbi swtichen. Fungerade såklart bara för det >.<

Vad det trådlösa nätverket beträffar är jag förbryllad. Har återställt AirPort Extreme ett antal gånger utan att få bättre hastighet. Någon som har några tips? Jag undrar t.ex. ifall jag kan byta radio-läge utan att stöta på patrull? Vad tror ni? Har en TV från 2012 men i övrigt är de flesta sakerna så pass nya att jag inte borde ha några problem med att använda ett radio-läge som inte har så gammal kompatibilitet, ifall någon tror att det kunde hjälpa.

Senast redigerat 2014-08-14 19:53
Ursprungligen av Chaosstar:

Men gick det att få 2,8 redan innan uppdateringen?

Jaså. Nej, då var det 2.6 som var max. Minns inte vad Turbo Boosten gick upp till då, men med 2.8 GHz-modellen är det 4.0 GHz! Saftigt

Ursprungligen av Chaosstar:

Ahh, jag kollar på 15" tummaren. Där finns bara 2,8.

Japp. Å andra sidan har 15-tummarna fyrkärniga processorer. 13-tummarna har tvåkärniga processorer.

Ursprungligen av AndreeMarkefors:

Innan vi går vidare i ämnet: exakt hur många miljarder människor anser du att 14% av alla Windows-användare utgör?

Ditt svar skall nog inte vara mycket högre än 7.2 (i all välmening).

Om man hänger med i ämnet och läser artikeln framgår det att man syftar till att 14% av Windows-användare använder Windows 8, jämfört med drygt 40 miljoner Macar som kör Mavericks. Om det endast fanns 80 miljoner Windows-användare hade siffrorna betytt mycket, men vi vet alla att så inte är fallet. Det hade räckt med att säga att Mac-användare är särskilt uppdaterade tack vare utmärkt programvara och ett väl-utvecklat uppdateringsprogram. Sen att Windows 8 är skräp betyder inte att man måste leka med siffror för att kasta sk*t på någon annan. Trams.

Förlåt, men är det inte någon annan som är smått irriterad över Apples trolleri med siffror?

Missförstå mig inte, det är super-duper att Mac-användare snabbt uppgraderar sina system etc. Men att 40 miljoner Macar kör Mavericks i jämförelse med [ att Windows 8 endast har] 14% av PC-användare som bekant är flera miljarder människor, är ungefär lika användbart som en tumme i ögat.

Detta är bara ett exempel av överdrivet många på hur pass infantil Apples självbild förblir under Tim Cook. Tragiskt tycker jag.

Ursprungligen av panther:

Varför göra det svårt för sig, Dropbox finns ju.

Skulle vilja se Dropbox ordna så du kan få 128GB film till flygresan som kan njutas av på en 16GB iPad...

Inte för att vara den som är den, men läste du texten innan du länkade? Står bokstavligt talat inte något alls om det denna tråd berör. Utom att om en iPhone är ansluten till en avstängd dator så kan batteriet tömmas.

Ursprungligen av keptang:

Ingen risk, kör på.

Tackar. Alltid skönt att få något på papper, så att säga.

Jag undrar om det är någon som känner till riskerna med att låta iPhone exempelvis vara ansluten till laddaren under längre perioder? Jag tänker främst då på batteriet, och ifall det förstörs ifall man låter iPhone ladda hela tiden, så att säga?

Låter enkelt nog, men är det någon som har provat på? Jag funderar på att skaffa en högtalare med Lightning-anslutning, och föreställer mig att iPhones batteri kommer må dåligt om man använder högtalaren flitigt ...

Skulle det hjälpa med en iPhone 5 Dock som inte är ansluten till strömkälla men som kan skicka ljudet vidare? Ja det skulle vara enklare med en vanlig auxiliary-anslutning men jag vill att min iPhone står upp och dessutom finns det inte AUX på alla högtalare. Det finns väl inget som gör att en icke strömförd docka skulle sluka batteriet på en iPhone, väl?

Ursprungligen av xms67:

Hur öppnar man terminalen..?

Förstorings-glaset längst till höger i meny-raden är fältet där du använder Finder för att söka. Skriv terminal och tryck på enter så öppnas terminal-appen.

Relativt smaklös reklam, som vanligt. Apple med sin Antennagate sköte väl sig knappast exemplariskt, men företag som känner sig nödgade att trycka ner andra för att lyfta fram sina egna produkter (och då menar jag genom marknadsföring, inte enskilda individers utspel), är lika smaklösa som sina kunder.

Antingen är ens produkter bra på egen hand, eller så är de inte det, och då måste man jämföra sig med andras produkter.

Ursprungligen av xms67:

Efter enbart några få dagar så får jag nu varningar för att startskivan är nästan full. Datorn strular och hänger sig. När jag kollar så ser jag att det finns 2 GB fritt lagringsutrymme. När jag körde CleanMyMacs togs 12 GB bort och jag hade 14 GB fritt. Och jag har verkligen inte lagt in något i datorn.

CleanMyMac tar främst bort temporära filer. Ofta ligger det kvar gammalt skräp från, exempelvis, borttagna appar med mera. Men, det kan mycket väl vara så att om ett X antal GB nya filer har skapats så är det helt enkelt cachade filer och annat från de applikationer du använder, samt själva systemet.

Fast, det låter ändå lite väl att du skulle ha så mycket i temporära filer som används av systemet. Använder du video-redigerins-applikationer något?

Intressant nog använde Sir Tim en NeXT-dator som server och klient för sitt W3-projekt. Den som inbillar sig att Jobs inte förändrade världen tar sig verkligen miste!

Ursprungligen av reboot81:

Den här funktionen får du tacka iCloud-nyckelring för.

Ok. Kan inte förstå att det inte blivit större ståhej kring detta. Det är ju utan tvekan något extremt positivt. Brukar egentligen aldrig ta med mig något annat än telefonen, alls och någonsin, så det är förvisso inte haft anledning att märka detta tidigare!