Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Mariusz

Mariusz

Medlem
  • Namn Mariusz
  • Registrerad 2017-10-31
  • Senast aktiv 2020-02-19
  • Antal inlägg 101

Foruminlägg

De senaste inläggen Mariusz har skrivit i forumet.

Ursprungligen av jonas.pavletic:

Tanken jag hade var att låta larmet slå av/på Verisures Smart Plug beroende på larmläge, för att på det sättet på något sätt indirekt kunna få in larmstatus till HomeKit och t.ex. automatiskt kunna släcka lampor när larmet slås av. Din skrivning "Pluggen måste ha ström..." gör att jag inte riktigt tror att någon av de listade pluggarna löser just det problemet.

En annan möjlighet är att ansluta t.ex. en Fibaroplugg till Verisures Smart Plug och på något sätt låta HomeKit upptäcka att man inte längre får kontakt med Fibaroenheten (när Verisures plugg sätts i avstängt läge) och på motsvarande sätt att Fibaroenheten hittas när den blir spänningssatt. Frågan då är hur pass ofta som HomeKit pollar enheter för status.

eller om Du vänder på det och har Fibaro pluggen alltid på och sen ansluter Verisures pluggen i Fibaro pluggen. När du slår på av Verisures pluggen då borde Fibaro pluggen registrera ändringar i spänningen och då kan Du skapa HomeKit automatiseringar baserade på det.

HomeKit brukar inte polla status i första hand. Oftast det är prylar som skickar själva och rapporterar status när förändringar sker. Den pollar bara om Du vill se nuvarande status på prylar.

Du kan inte använda tillgängligheten på en HomeKit pryl i automatiseringar sen kan det också hända när Du slår dem helt av att dem kanske inte återansluter sig automatiskt till nätverket. Helt enkelt för många "om" moment för att det ska vara pålitligt på det här sättet.

Ursprungligen av jonas.pavletic:

Hej!

Eftersom Verisure envisas med att inte erbjuda stöd för HomeKit så har jag fått en tanke om att man enkelt borde kunna detektera larmstatus (dvs av/på) via Verisure Smart Plug och någon slags HomeKit-kompatibel sensor som t.ex. kan mäta spänning.

Eller är det så enkelt att man kan koppla i princip vilken HomeKit-pryl som helst till Smart Plug och sedan skapa scenarios som körs när enheten hittas (dvs när spänningen slås på) resp. enheten försvinner (dvs när spänningen slås av)?

För tydlighets skull så har jag ännu inte handlat på mig någon utrustning utan utan undersöker mest om det går att klara sig med enbart HomeKit eller om man måste gå "omvägen" via Alexa eller Google Home.

Du har några HomeKit pluggar att välja från men alla fungerar på samma sätt. Pluggen måste ha ström (standby läge) sen kan Du skapa olika regler som slår på pluggen och den anslutna enheten får ström. Beroende vilken plug Du väljer då finns det förutom på/av olika parametrar som Du kan använda som villkor i dina automatiseringar som spänning, förbrukning etc. Till exempel Du kan skapa en automatisering som slår av laddaren (sätter pluggen i villoläge) när den går under 2W (bättre än en timmer).

Var bara noggrann när Du väljer vilken plugg ska Du ha eftersom det inte alla som har dem parametrar tillgängliga för HomeKit och även när dem har det då är det inte alla pluggar som uppdaterar alla värde i real-time.

Jag kan rekommendera några som jag vet att dem kommer fungera som Du vill och som jag använder själv:
1. Fibaro Wall Plug (Wifi, minsta och snyggaste)
2. Eve Energy (Bluetooth, den har flest parametrar och snygg historik)
3. WeMo Insight Switch (Wifi, men den kräver en extra brygga för att fungera med HomeKit)
4. Koogeek (Wifi men den uppdaterar inte alla parametrar tillräckligt ofta)
Förutom att alla dem finns i HomeKit då har alla dem egna olika extra funktioner som timers, påminnelse, historik etc..

och så klart det finns 100 andra lösningar om man vill leka med HomeBridge eller Hassio, men inget som stöds officiellt.

Sist men inte minst om Du vill göra denna typen av automatiseringar använd inte Apples Hem app eftersom den visar inte dem parametrar du behöver när du skapar automatiseringar. Det finnas massa tredjeparts appar som gör det istället som Eve, HomeDash, Controller etc....

Det stämmer, Hue bryggan kan inte exponera tredjeparts produkter till HomeKit om Du inte använder HomeBridge fast det är kanske inte värd. Fungerar Hue lamporna då är det säkert bättre att köra direkt med dem istället.

Ursprungligen av bjorsi:

Igår kväll skedde samma sak igen. Var tvungen att slå av och på med väggströmbrytaren.
Känns som att det kan vara trådfri som svajar...

För att vara hellt säkert testa samma automatisering med nått annat HomeKit pryl.

Det händer att visa prylar hinner ibland inte med att svara på uppgifter från hubben. Jag har inget från Ikea själv så kan inte testa det.

Om det visar sig att det är så då finns det ett alternativ värd att testa. Det finns ett sätt attt flytta dem direkt till Hue bryggan. Det finns gott om info om det på nätet.

Ursprungligen av bjorsi:

Ja, underligt. Lampan som tänds av rörelsesensorn är en grupp som jag grupperat i homekit-appen, en spotskena med 3st gu10-spottar. Men det borde inte spela någon roll.
Detta fenomen uppstår endast en gång om dagen.
Ska testa att ta bort automatiseringaren och lägga till den igen.

Kan du bifoga en skärmdump på din automatisering?

Ursprungligen av bjorsi:

Ja, sambon bytte blöja på sonen (sensorn är riktad ditåt) men lampan slocknade ändå. Ska fortsätta att övervaka detta lite.

Jättekonstigt, jag använder samma automatisering varje dag, och den alltid släcker lampan tidigast 5 minuter efter sista rörelsen.
Det finns ibland problem om man ställer tiden under 2 minuter men annars över 2 minuter brukar fungera utan problem. Du få testa mer, ibland kan det vara nått annat som är galet, men den ska verkligen fungera precis som Du vill.

Ursprungligen av bjorsi:

Startade om Apple tvn och tog bort onödiga automatiseringar. Lampan slocknade ändå. Dock märkte jag att när jag gick in i hue-appen så stod det att rörelsesensorn var out of sync med homekit.
Klickade på den så utropstecknet försvann. Håller tummarna att det funkar nu

Out of sync i Hue appen aär bara namn synkronisering mellan HomeKit och Hue appen. Den har inget med själva funktionerna att göra

Så Du menar att lampan slocknade även när det fanns registrerad rörelse under dem 4 min 30 sekunder? (Du få räkna bort dem första 20-30 sekunderna när sensor registrerar ingenting efter första rörelsen)

Ursprungligen av bjorsi:

Ok, tackar :).
Jag ska börja med att starta om apple-tvn och plocka bort den "onödiga" automatiseringen. Trodde nämligen att hue-sensorn startade sin nedräkning oavsett.

Nej, det är aldrig sensorer som räknar ner tiden i den typen av automatiseringar. Det är alltid hubbar som tar hand om det. Lycka till.

Ursprungligen av bjorsi:

Hej.
Anledningen att jag har två automatiseringar förklaras i Reddit-tråden. Jag vill inte ha 5 eller antalet valda minuter på mig innan det släcks. Jag vill att lampan släcks efter 5 minuter när den inte har registrerat rörelse.
I Hue-appen går det att ställa vad som sker när rörelsesensorn känner av rörelse + hur den ska agera när den slutar känna rörelse. Detta klarar inte HomeKit-appen i en enskild automatisering. Dessa två automatiseringar gör att nedräkningen nollas till det att sensorn inte märker rörelse.

Om jag bara har en regel fyller inte sensorn mitt behov.

Jag har apple-tv som homekit-hub, du menar att jag ska testa att starta om den?
Kan nog behövas, har inte startat om den på ett halvår.

När Du använder Apple TV som HomeKit hub då behöver Du starta om den mycket oftare än så

Jag förstår exakt hur Du vill att det ska fungera. Det är precis så jag använder det själv och både Hue och HomeKit automatiseringar fungerar på samma sätt. När en sensor börjar räkna ner tiden och upptäcker en rörelse då nollställer den "alltid" nedräkningen och börjar räkna ner från början. Gäller både i Hue systemet och i HomeKit och det fungerar i HomeKit utan att behöva skapa två automatiseringar för det. Jag använder båda varianterna utan problem så länge Du inte använder båda samtidigt för samma sensor.

Det finns vissa sensorer som ställer till det och som har så kallad lång blindtid när dem inte registrerar nån rörelse men det gäller inte Hue sensor som har en blindtid bara på 15-20 sekunder.

Ursprungligen av bjorsi:

Ett litet problem som uppstått hemma.
Jag har hue och trådfri, med vardera gateway och styr allt via HomeKit.
I badrummet har jag en spotskena med 3st GU10 trådfri, dessa aktiveras av en hue rörelsesensor.
Har lagt upp automatiseringar i HomeKit som gör att mellan vissa klockslag så tänds spotskenan när rörelsesensorn känner av rörelse och att den släcks efter 5 minuter när den inte registrerat rörelse.
Men typ i ett fall av tio slocknar spottarna trots att rörelsesensorn registrerar rörelse (rörelsesensorn visar detta i HomeKit).
Något som varit med om något liknande?

Anledningen att jag har två automatiseringar som överlappar beror på begränsning i homekit: https://www.reddit.com/r/HomeKit/comments/8fqzhj/cancel_an_automation/

Jag vet att folk använder dem 2 automatiseringar fast det finns ingen begränsning i HomeKit och det fungerar lika bra bara med en och samma. Så fort sensor registrerar rörelse så startar den om nedräkningen (i ditt fall från 5 minuter). Jag använder samma automatisering på flera sensorer och det fungerar varje gång utan att ha 2 regler.

Du ska inte alltid lita på vad Home app visar eftersom den uppdaterar inte ibland rätt status om rörelse verkligen registreras eller inte. Det är en känd bug i Home appen fast om rörelse verkligen registreras då borde din automatisering inte påverkas av den här buggen och fungera som den ska eftersom all HomeKit automatisering styrs från HomeKit hubben.

Testa att flytta på Hue sensor och kolla om Du inte har andra automatiseringar för samma sensor i själva Philips Hue appen samt försök verkligen bara med en regel.

Dem flesta problem med automatiseringar i HomeKit beror på HomeKit hubben (sen iOS12 blev det tyvärr sämre) så när Du upptäcker nåt konstigt börja alltid med att starta om hubben, oftast det löser problemet.

Ursprungligen av Cribe:

Nej, kostade bara 199:- på Webhallen. Installationen gick hur smidigt som helst. Dom har tyvärr inget datum på sedetektorn på Webhallen.

Den finns också på Kjell, för 50:- mer men finns i butiker på många ställen

Ursprungligen av Cribe:

Köpte en Aqara-hub och lite tempsensorer. Funkar klockrent! Nu blir det till att köpa fler tillbehör ?

Kul att det fungerar för Dig ?? dessutom Aqara tempsensorer är mer exakta än dem flesta andra, och det är inget fel på priset heller

Ursprungligen av Ida Blix:

Det var i menyn där man lägger till musiktjänster och väljer vilken man ska ha som standard.

Ser det inte heller längre.

Jag ser den inte längre heller men visst, jag kan köpa att det var en bug att de släppte den förtidigt, annars det är svårt att kalla den för en bugg om en musik tjänst dyker upp på rätt plats i appen så jag gissar att den kommer tillbaka i snart framtid.

Ursprungligen av Le:

Får inte detta att funka. Min, även kallad Rut eller mer familjärt Rutan, stupar ner över en hög tröskel trots att jag tror mig ha markerat den yta som ska sugas och där förstås inte tröskeln ingår.
Hur gör du?

Se till att Du zoomar kartan hela vägen in när Du skapar virtuella vägar annars den är inte så exakt. Jag märker ockå att den håller sig borta 5-10 cm från dem virtuella vägar när den städar. Hoppas att det hjälper.

Ursprungligen av Ida Blix:

Jag är så nöjd, har katter som hårar, några ludna mattor och grejer "överallt", visst fastnar den ibland, men nyttan/smidigheten överväger med råge. Vi har två våningar och har lyxat till det med en på varje våning. De kör varannan dag på vardagarna tror jag nu och det gör absolut skillnad för hur ofta det känns värt att dra fram den större dammsugaren för lite "storstädning".

Vi har modellen utan mopp, men är lite sugen på att i alla fall prova en sån med, främst för våningen med köket där det spills en del.

Mopp funktionen är inte den bästa, ganska svag men Roborock som den modellen heter har en annan bra funktion att den ökar effekten när den känner av en matta och för de som undrar så behöver man inte länge magnettejp för att begränsa vissa känsliga område hemma. Det finns nu virtuella väggar inbyggda i Mi Home appen så det räcker att man bara anger på kartan vart man inte vill att den ska städa.