Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Mariusz

Mariusz

Medlem
  • Namn Mariusz
  • Registrerad 2017-10-31
  • Senast aktiv 2020-02-19
  • Antal inlägg 101

Foruminlägg

De senaste inläggen Mariusz har skrivit i forumet.

Ursprungligen av zinned:

En eloge till dig @Thor Lindholm (?) som på ett mycket sansat och behagligt sätt hade lagt upp själva videon. Mycket bra!

Detta med val av land för serveranslutningen känns väldigt främmande för mig inom hemautomation och med produkter med HomeKit-stöd. Det har aldrig varit en faktor tidigare. Är det möjligt att ansluta mot vilket tillgängligt land som helst oavsett var man köper Aqara-hubben? Finns det endast möjlighet att koppla dessa produkter mot Aqara-hubben och inte någon annan av ZigBee-hubbarna på marknaden?

Det är den enda nackdelen med så kallad region låsning men det är standard för dem flesta produkter från Xiaomi inklusive Aqara. Tack och lov så påverkar det inte hur Aqara hub fungera med HomeKit oavsett vilken lands-version Ni använder. När man använder Aqara hub i Mi Home appen så måste man ställa in och använda region som motsvarar hub versionen.

Aqara sensorer fungerar förutom Aqara huben med Mija huben och med vissa andra zigbee hubar som till exempel Conbee eller Homee.
Det går inte att ansluta andra enheter än dem from Aqara och Mija men det kommer snart en uppdatering som uppgraderar hubben från zigbee 2 till v3 och vissa saker kan ändras.

Klart att Aqara huben och Aqara enheter är inte bara mest prisvärda produkter för HomeKit men också fungerar bäst av dem flesta av sina HomeKit konkurrenter tack vare zigbee. Jag hoppas verkligen det kommer fler tillverkare som ska börja använda zigbee i sina HomeKit produkter i stället för bluetooth eller till och med wifi dessutom att använda huben gör HomeKit upplevelsen mycket mer smidigare och stabilare. Jag har använd kinesisk version sen ett år tillbaka och nu använder jak också en eu version och har bara goda erfarenheter därför kan jag varmt rekommendera Aqara.

Ursprungligen av Johan Arvidsson:

Har läst någonstans att Hue-lamporna framöver ska gå över till Bluetooth och kräver således inte någon brygga längre. Värt att kolla upp när det blir verklighet.

Finns redan att köpa men om Du använder dem bara med bluetooth (utan brygga) då är det inte samma sak. Begränsad till 10st lampor, ingen HomeKit och inga automatiseringar eller remote access. Jag ser det mer som en PR trick att få mer användare att köpa Hue och på långsikt ända skapa en Hue brygga

Ursprungligen av @ndreas:

Men inte heller Monoljud för då skulle ju den låtit skit
Med alla högtalare som ändå finns i Homepod så urskiljer den ett stereospår och ger både bredd och vidd så de upplevs rymd i ljudet. Dvs Stereo men inte i den bemärkelsen som 2 st skulle ge.
Är sugen på köpa Homepod men har dedikerat Atmos setup med riktiga golvare osv för 200 papp, känns lite sådär att slänga ut det för sätta dit 2 homepods Men 1 st kan jag tänka mig i köket för lite musik

Det är ingen stereo ljud i enstaka HomePods. Hur skulle det fungera med 360 ljudet som HomePods ger? Förklaringen till att även en HomePod låter bra är spatial sound tillsamans med högtalar elementerna och Apple engineering. Det är absolut inte ett stereo ljud. Lysna själv, det går inte att missa stereo ljud

Ursprungligen av @ndreas:

Det är väl stereo ljud även på 1 st ??

Nej, det är ingen stereo ljud på bara en HomePod

Ursprungligen av Dalle:

En fråga: man kan styra Trådfri-lampor med Hue Bridge. Men kan man styra Hue-lampor med med Trådfri-gateway?
Frågar eftersom jag har en Trådfri-gateway men vill kunna styra belysningen i badrummet där IKEA inte kan erbjuda några passande lampor.
Om jag hittar ett par från Hue-serien som passar, måste jag få också skaffa en Bridge?

Nej, det kan du inte. Alla Hue lampor kräver en Hue-Bridge. Ett enda undantag är om du vill använda ConBee som är en DIY zigbee usb sticka som aggerar brygga för dem flesta zigbee produkter. Personligen jag tycker inte att det är värd det och det kostar lika mycket som Hue-Bridge.

Ursprungligen av pmarriott:

Trodde att själva bryggan agerade ombud där.

jo, bryggan agerar ombud fast bara för egna produkter när det gäller exponering för HomeKit. Utan exponering till HomeKit då agerar den ombud till alla produkter Du kan lägga till.

Ursprungligen av pmarriott:

Jag har just kopplat ett gäng Trådfri-lampor till Hue-bryggan men de kan bara styras via Hue-appen. I HomeKit syns alla Hue-lampor men inte de Trådfri-lampor som är kopplade till Hue. De Trådfri-lampor som är kopplade via Trådfri-bryggan syns i HomeKit under förutsättning att Trådfri-bryggan är omstartad det senaste dygnet. Den tappar kontakten typ 5-6 ggr per vecka. Därav vill jag styra Trådfri-lamporna via Hue-bryggan istället, men det känns lite B att lamporna inte syns i HomeKit.
Någon som känner till en lösning på detta?

Trådfri lampor kan bara exponeras till Homekit genom Trådfri bryggan ett enda inofficielt alternativ är att använda HomeBridge server med Hue plugin på en Raspberry, Mac eller Windows. Alla tillverkare kan bara exponera sina egna produkter till HomeKit på grund av att Apple måste alltid godkänna varje produkt.

Ursprungligen av zinned:

Skulle precis också rekommendera Philips Hue Motion. Jag har fyra sådana hemma, bl a en i kylen och en i frysen som håller koll där och sedan script som exekveras om temperaturen passerar en given gräns och då skickar en notis till min telefon.

Förutom Aqaras temperatur sensorer jag har också Hue Motion sensorer men det största problemet med den är att temperatur stämmer inte. Den visar ofta 2-3 graders fel och det finns ingen möjlighet för kalibrering och offset fungerar inte för temperatur sensorer. Signify (som de heter nu) vet om det sen länge tillbaka men dem har inte gjord nånting åt saken.

Ursprungligen av Lars Einarsson:

Noterar att HomeKit-stödet rullas ut i Europa nästa vecka (och att USA fick det igår).

https://www.reddit.com/r/tradfri/comments/bbr...

Använder ingenting själv från Ikea med det är jättegoda nyheter för alla som använder HomeKit, fler plugar att välja mellan i HomeKit

Ursprungligen av Lars Einarsson:

Utmärkta svar igen, tack! Din slutsats är ju spot on och nu vet jag att hemautomatisering inte funkar med Google Home.

Om jag ska utvidga tanken lite: Finns det då någon extra hårdvara som gör att IKEAs kontrollkontakter kan styras via solens nedgång, etc? (Homekit-stöd kommer ju att fixa det, men IKEA verkar ju ha svårt att få fram detta.)

Senaste nytt officielt från Ikea....

https://www.reddit.com/r/tradfri/comments/apg...

Ursprungligen av Lars Einarsson:

Utmärkta svar igen, tack! Din slutsats är ju spot on och nu vet jag att hemautomatisering inte funkar med Google Home.

Om jag ska utvidga tanken lite: Finns det då någon extra hårdvara som gör att IKEAs kontrollkontakter kan styras via solens nedgång, etc? (Homekit-stöd kommer ju att fixa det, men IKEA verkar ju ha svårt att få fram detta.)

Du har 3 alternativ att fundera på beroende på hur mycket tid och pengar vill Du lägga på det

1. Vänta på Ikea (kan bli billigaste lösning eller kommer inte att hända)

2. Byt till andra HomeKit pluggar (säkraste och enklaste) Det finns bra pluggar från Eve (bluetooth) eller Fibaro (wifi). Det finns också Koogeek (wifi) fast jag skulle bara rekommendera deras grendosa (3 kontakter + 3 USB portar) men inte singel pluggar. Alla är kompatibla med HomeKit out of the box. Hoppas också att Aqara kan släppa EU version av sin plug. Dem flesta Aqaras enheter är baserade på Zigbee, precis som Ikea eller Hue men då kräver dem också en hub.

3. Du kan redan använda Ikeas pluggar med hjälp av HomeBridge eller Home Assistant i HomeKit men då behöver Du köra det på Linux, tex en Raspberry. Kräver lite tid om man har inte använd det förut och lite basic kunskaper i Linux. Jag tycker att det är inte värd det när det finns andra pluggar som fungerar direkt i HomeKit.

Ursprungligen av Lars Einarsson:

Tack för bra förklaringar, Mariusz! (Får dock inte syn på Routines i iPhonen trots omstart, språkbyte, etc. Men funktionaliteten verkar ju inte finnas där ändå.)

Trodde nog inte att Google Home var så otroligt funktionsfattigt och inte verkar det finnas några mjukvarumässiga tredjepartslösningar heller, eller...!? Känns som hela Google-lösningen har en bit kvar till smarta hemmet kan jag tycka. Dock är ju röstassistenten rätt bra - det håller jag helt med om.

Om jag omformulerar frågan (eller i varje fall en av dem):
Kan man överhuvudtaget på något sätt (utan att investera i ny hårdvara) få Google Home att automatiskt sätta på IKEAs kontrollkontakter när solen går ner varje dag och sedan stänga av dem 23:59 helt automatiskt?

Jag testade att komma åt Routines och det här gången det gick inte med Goole Home appen med det gick utan problem med Google Assistant appen så testa göra samma sak fast med Assistant appen istället.

Jag kan inte svara just om Ikea kontakter med teoretisk, ja eftersom Du kan starta en Routine med ett förinställd klockslag (precis som en vanlig alarm klocka) däremot det finns inga möjligheter att göra det baserad på tex solnedgången. Det är bara röst eller klockslaget som gäller.
Sen du kan sätta på eller stänga av enheter men inget annat när vi pratar att styra hemmet. Du kan inte ens tända en lampa med en viss bestämt färg/färg ton och det är samma sak med ljusstyrkan. Det går inte i dagsläge att använda det i Routines så om man jämför det med HomeKit då behövs inga kommentarer.

Google Home Routines klarar bara på/av och det startas bara med röst eller klockslaget - inget mer

Behöver man en Assistant då är det Google Home som är bättre. Pratar vi hemautomatisering då är det utan tvekan HomeKit som gäller.

Ursprungligen av Lars Einarsson:

Jag känner till HomeKit väl och använder sedan länge flertalet funktioner under Automatisering i Apples Hem-app.

Sedan en dag tillbaka försöker jag lära mig motsvarande funktioner i Google Home, men har gått helt bet på detta och idogt googlande har inte hjälpt mig alls, mer än att funktionen kan finnas och kan heta Routines. Problemet kan vara att den bara finns i USA? (Jag har testat att byta språk och region men hittar fortfarande inte Routines.)

Anledningen till att jag testar Google Home är att de har stöd för IKEAs Trådfri kontrollkontakter som ju inte har Homekit-stöd (än), samt att jag provar en Harman Kardon Citation-högtalare som ju är en Google-pryl.

Är verkligen mjukvaran i Google Home så bristfällig och hela grejen för alla Google-fantaster går ut på att prata ihjäl sig med sina prylar dagarna i ända? ? Var är alla automatiska funktioner som Apple har out of the box?

Jag måste väl bara ha missat var man hittar inställningarna, eller? Hur gör ni och vad behövs för mjukvara/hårdvara för att automatisera Google Home?

Tacksam för tips från er som vet!

Du har rätt och det är bara så att det mesta i Google Home förutom Routines som är bara officiellt tillgängliga i USA handlar att prata ihjäl sig Du kan styra vissa enheter från appen men det finns inga automatiseringar som i HomeKit (Routines är bara en mycket förenklad variant). Jag gillar att Du kan lägga andra saker i Routines som inte går att lägga till idag i HomeKit automatiseringar, som example väder eller nyheter men från andra sidan Googles Routines har inga alls villkor för automatiseringar och dem enda triggers som finns är röst eller tidinställningar, så, nej, jag skulle inte kalla Routines för hemautomatiseringar. Snarare för en enkelt motsvarighet till Siri Shortcuts.

Om Du vill få igång Routines i Google Home istället för "Min dag", ställ in telefonspråket till engelska samt regioninställningar till USA. Tvångsavsluta Google Home appen (annars läser den inte av dem nya inställningar) och sen när Du startar Google Home appen borde Du se Routines.

Ursprungligen av jonas.pavletic:

Följdfråga:
Om jag trots allt vill kunna detektera spänningsfall (t.ex. strömavbrott i garaget där jag har en frys stående), vad kan man då använda för smart övervakning?

Känns omöjligt att göra det i Homekit eftersom det minsta som HomeKit behöver är på/av status. Det finns ingen status parameter för tillgängliheten. Har Du prylar som inte svarar då ignoreras dem i automatiseringen.

Jag skulle börja tänka istället i nätverksövervaknings spåret. Det finns Wifi routar som raporterar själva eller med hjälp av IFTTT om en enhet kopplas ner från nätverket, tex en smart plug eller en glödlampa.

Det finns även Wifi prylar som kan rapportera själva genom molnet om dem går ner offline. Tex Wemo Insight Switch eller nån D-Link webbkamera

Senast redigerat 2019-03-13 13:11
Ursprungligen av jonas.pavletic:

Tänk att det behövs så lite för att helt vända på situationen. Stort tack för att du vred in mig på det här spåret, har inte haft en tanke på att det skulle göra situationen enklare.

Hoppas det kommer fungera för Dig. Lycka till! och räcker inte spänningsskillnad då kan Du alltid koppla på nån större belastning till Verisures pluggen.