fredagsvideo

Skulle du klara av att skala bort nästan allt från din telefon?

I en allt mer uppkopplad värld finns det folk som söker det motsatta. Den minimalistiska mobilen Light Phone 2 är framtagen för dessa. Skulle du klara dig utan en smart mobil?

Alla trender får motreaktioner, internet växer för varje år som går och 2017 var året som Internetstiftelsen i Sverige kunde säga att alla i Sverige använder internet. Vi har aldrig varit så uppkopplade som nu och ibland kan man nästan tro att folk umgås mer digitalt än fysiskt.

Detta har också lett till en motreaktion där minimalism och en frånkopplad tillvaro eftersträvas. Istället för att mobilen ska visa massor av information och mata dig med notiser och gilla-markeringar fungerar den – ja, som en telefon. Företaget Lights har tagit fram en telefonen som visar tiden och som du kan ringa och texta med.

Nyligen gjorde Pew Research Center en undersökning i USA som visade att trots hög och daglig användning av sociala medier är många amerikaner villiga att strunta i sociala medier. Hela 59 procent uppgav att de skulle kunna sluta hänga på sociala plattformar utan några större problem. Endast 14 procent uppgav att det skulle vara väldigt svårt att klara sig utan tjänster som Facebook, Instagram och Snapchat.

Samtidigt har andelen personer som uppgav att det skulle vara jobbigt att sluta med sociala medier stigit, från 28 procent till 40 procent sedan 2014.

Även om Lights telefon är den ultimata våta hipsterdrömmen (precis som väldigt små men superfunktionella hus) pekar den på en väldigt intressant aspekt, vad vill vi egentligen att en telefon ska ge oss? Vad vill vi ha den till? I videon ovan kan du se hur en frånkopplad tillvaro med Light Phone 2 skulle kunna se ut.

Skulle du överleva med en Light Phone 2 i händerna eller skulle du sakna din smarta telefon alldeles för mycket?

Källa: Pew

Kommentarer
19 svar

Dags att presentera hur det gick för alla i förra veckans quiz om smarta klockor.

Avslöjandet runt Facebooks inblandning i dataskandalen runt analytikerfirman Cambridge Analytica växer, med uppmaningar om massflykt och rättsliga kallelser som efterspel.

Många använder Netflix men här får du några tips som kan få dig att få ut ännu mer av tjänsten.

I framtiden tros Apple byta ut sina skärmar från Samsung och LG mot egna skärmar med Micro-LED.

Trots all automatisering kan det ibland vara skönt att kunna tända sina uppkopplade lampor via den vanliga strömbrytaren på väggen. Innan årets slut kommer det att släppas smarta strömbrytare till Philips Hue-lampor.

Att ladda ner spel som sedan visar sig vara usla är sällan skoj. Speciellt inte om det suger en massa datatrafik i väntan på bussen. Men genom Google Play Instant ska användare kunna testa spel utan att ladda ner dem.