Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99-akuten

Så här flyttar du bilder från Iphone och Ipad

Förmodligen fotograferar du en hel del med din Iphone och kanske också med din Ipad. Men hur du flyttar bilderna från enheten är inte helt självklart. Så här gör du!

Dela bilder till en Mac

Guide: Så konverterar du HEIC-bilder till JPG Mac OS High Sierra kan läsa HEIC/HEIF-format, så du kan med fördel använda Apples egna Airdrop för att dela filer (oavsett format-inställningen ovan) med din Mac om den är uppdaterad till den versionen och befinner sig i närheten. Bäst fungerar det här för enstaka filer. Vill du dela många på en gång finns det andra alternativ vi kommer till längre ned.

Även om du ställt in din IOS-enhet för att spara JPG-bilder istället fungerar Airdrop riktigt smidigt för att överföra bilder eller videoklipp till en Mac. Något som inte fungerar smidigt är att skicka HEIC/HEIF till en Mac med en äldre version än High Sierra. Då måste filen först konverteras vilket tar tid och kan va krångligt om det är många filer. Se vår tidigare guide på området (länk här till höger).

Om det inte är din egen Mac, kan du behöva se över Airdrop-inställningen så den fungerar med alla och inte bara dina kontakter.

  • Gå till Inställningar > Allmänt > Airdrop

  • Välj Alla

Airdrop använder Bluetooth LE för att bland annat hitta enheter att dela filer med och Wifi för att skicka filer så båda dessa måste vara aktiverade för att Airdrop ska fungera.

  • Leta upp en bild (du kan välja flera direkt) i din IOS-enhet du vill dela

  • Tryck på Dela-symbolen

  • Airdrop syns överst i menyn som öppnas

  • Välj den enhet du vill dela till (ibland tar det en liten stund innan tillgängliga alternativ dyker upp)

  • Vänta tills det är klart

Tips: Vill du byta namnet på din enhet som andra ser? Gå till Inställningar > Allmänt > Om > Namn och välj något annat. Har personen som du vill dela något med dig inlagd som kontakt kommer ditt namn från dennes Kontakt-app att synas istället.

Andra alternativ

Om inte Airdrop fungerar (eller om du vill skicka många filer samtidigt), kan du använda en molntjänst som exempelvis Icloud (tjänsten kan exempelvis synkronisera hela ditt bildbibliotek till dina andra enheter om du önskar), eller Dropbox, Google Drive, Box eller Onedrive. Med de senare laddar du ned respektive app och kan via den ladda upp flera eller enstaka bilder som du sedan når från andra enheter.

Du har förstås också det klassiska, plugga in sladden i din Mac och för över dina bilder. Du kan då antingen importera dem i programmet Bilder, eller använda det superfiffiga enkla verktyget Bildinsamling som finns inbyggt i Mac OS.

Kommentarer
14 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.