Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
ace4711

ace4711

Medlem
  • Registrerad 2002-01-05
  • Senast aktiv 2021-02-20
  • Antal inlägg 1765

Foruminlägg

De senaste inläggen ace4711 har skrivit i forumet.

Alla partier i Sverige är för tanken med fördelningspolitik. Det finns nästan ingen som ifrågasätter progressivt skattesystem.
Det är bara nyansskillnader i hur mycket fördelning som är bra/rättvist.

Jag tycker att många ute till vänster tror att folk med pengar mest har tillskansat sig det med orättvisa metoder och många ute till höger
verkar tro att man bara har sig själv att skylla om man är arbetslös, eller behöver samhällets hjälp. Jag tror att det finns hela spektrumet...

Mycket frågor som rör skatter och fördelning har mer med psykologi att göra, än med absoluta pengar till statskassan att göra. T ex spelar VD-löner i börsbolag oerhört liten roll för våra statsfinanser i direkt mening, men den indirekta följden, med social oro och att folk (med rätta blir förbannade) kan påverka lönebildningen i stort och *det* spelar roll för våra statsfinanser.

Min egna ovilja att betala skatt (eller TV-licens för att ankyta till en annan tråd) har med åren minskat betydligt. Jag betalar massa i skatt, och jag tycker det är OK. Mina barn har en bra förskola och jag känner mig trygg ute i samhället. Självklart betalar jag MER i skatt än jag får tillbaka i ekonomiska mått, men att tro att ingen skulle behöva göra det känns ju korkat...

Jag får en dålig smak i munnen när folk som har det bra (som jag) har mage att klaga så jäkla mycket.

Ursprungligen av Capeman:

Kan säga att det inte är många syrror idag som ser sitt yrke som ett kall. Snarare blir vi förbannade över dylika floskler.

Du kan såklart ha rätt. Men, vad är då bevekelsegrunden att börja en relativt lång utbildning med relativt låg lön?

Ursprungligen av bollman:

Fast det är tydligen lätt att mäta en läkares ekonomiska värde? Där är man ju beredd att betala otroliga summor för kortaste lilla vikariat, men syrror får inte kosta.
Min erfarenhet av sjukvården är att syrrorna är minst lika värdefulla som läkarna som bara swischar förbi och sen är det upp till syrrorna att utföra själva vården.
Den intressanta delen av detta är ju att de som jobbar på privata vårdinrättningar inte har bättre löner, såvitt jag vet. I de fallen torde det ju vara mycket lättare att påvisa sitt ekonomiska värde om det kapitalistiska systemet fungerar som dess supportrar hävdar?

Visst har du en poäng angående läkarna. Jag tror att förklaringen till att läkarna har bra löner jämfört med syrrorna (trots att man har samma arbetsgivare) beror på flera saker. Dels så är det ett högstatusyrke, där jag faktiskt tror att det är ett viktigt val för en del som väljer att läsa till läkare. Dvs, jag tror att syrror i högre grad väljer yrket efter hjärtat/kall än vad läkarna gör och detta kan arbetsgivaren utnyttja i förhandlingen. Sedan tror jag att läkarna bryr sig mer om pengar, och skulle lättare kunna flytta utomlands. Till sist så tror jag tyvärr att alla klassiska kvinnoyrken har lägre lön.

Jag tror att det är fel att se samhället så svart/vitt som att tro att ett "kapitalistiskt system" med fri lönebildning skall vara ett löne-nirvana utan orättvisor. Problemet är väl att de samhällssystem med strikt planerad ekonomi har visat sig gång på gång vara mycket sämre... Jag menar att vi har vårt blandekonomiska "kapitalistiska" system inte för att det är utan orättvisor och lidande, utan för att det är det minst dåliga systemet.

Ursprungligen av bollman:

Nähä, inte rättvist, men skall vara så på grund av kapitalismen? Sjuksköterskan med 3 års utbildning och långa, hårda veckor skall acceptera en lägre lön för att h*n är en kostnad, medan den outbildade säljaren skall tjäna storkovan för att h*n är just säljare?
Okej, men dåså, då behöver ju inte skattesystemet vara rättvist det heller, tycker jag...

Rättvisa när det gäller lönebildning är ett relativt begrepp, och ingen absolut sanning. Det relativa begreppet bygger på en konsensusuppfattning hos medborgarna. Skälet att säljare har det "lättare" i sin lönebildning är att det är mycket lätt att mäta det ekonomiska värdet av deras prestation och därmed har dom lätt att kräva högre lön, så fort man driver värde för sitt företag.

Sjuksköterskor har svårt med lönebildningen av två skäl, delas är det svårt att mäta de ekonomiska värdet av det dom gör, men sen är det också svårt för att man inte i hög grad kan byta arbetsgivare om man är missnöjd.... En annan sak som påverkar är nog att många säljare faktiskt har pengar som mycket stor drivkraft, men det har mycket få sjuksköterskor, och det missgynnar dom i lönebildningen.

Angående skatter så är alla riksdagspartier eniga om att vi skall ha ett progressivt skattesystem.

Jag hittar inte uppgiften om hur stor del av stadsbudgeten som blocken är överens om (jag har sett siffran), men det är en extremt liten del av vår budget som det finns reella politiska alternativ för oss väljare att välja mellan. Jag tycker att skillnaderna är viktiga, men sett utifrån är vi inom Sverige extremt eniga på riksdagspolitisk nivå om hur man skall driva detta land.

Du skrev:

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Kurserna borde styras av hur bra företaget går. Punkt.
Inte av hur bra företaget går i förhållande till analytikernas gissningar.

Och jag håller med om att man inte skall måla i svart och vitt utan nyansera, men just ovanstående påstående är i grunden felaktigt.

Ursprungligen av zinned:

Jag vet inte vilket/vilka inlägg du har läst men inte är det något av min eller något av Jespers. Ingen av oss har hävdat motsatsen till det du skriver.

Dock, gällande analytikernas förväntningar...läs mitt inlägg #10 och exemplet i det inlägget. Där beskriver jag det, givetvis överdrivet men det bara för att verkligen poängtera.

Jesper har velat ta bort förväntningar som en faktor i en aktiekurs, och som jag uppfattar ditt inlägg så håller du med honom.

Detta menar jag är fel. Aktiekurser är (och bör) vara mycket styrda av förväntningar.

Sedan kan man alltid argumentera för om vissa förväntningar är korrekta eller rimliga. Men det är en annan sak. Jag tycker ni blandar ihop dessa två, i min värld, helt skilda frågorna.

Ursprungligen av grenhall:

Jag betalar inte TV-licens. Kommer aldrig att göra. Men jag skulle mer än gärna betalt för SVT.

Någonstans får man dra sin gräns för vad som är acceptabelt. Jag skulle strunta i att betala skatt på bilen också om det inte hade vållat de problem det gör.

Det är absurda skatter om man tänker på det egentligen.

Ta bilen som exempel. Jag köper en bil för exempelvis 350 000:-. Det är för pengar jag redan skattat för. Sedan betalar jag moms och skatt på bensinen jag tankar. Absurt. Skulle bilen för 350 000:- vara en diesel skulle jag dessutom skatta 2% av bilens inköpspris årligen. Sinnessjukt. Jag vet det är irrelevant med bilar men ja allt ska beskattas till sista öret.

Är det bara jag som är helt övertygad om att folk hade betalt bättre för att se SVT än vad TV-licensen inbringar?

Om SVT inte hade kunnat upprätthålla dess goda kvalité utan TV-licens så finns det uppenbarligen inte tillräckligt med intresse från svenska folket för att tjänsten ska finnas. Eller?

Utan att låta för pretto - men är du för ett demokratiskt styrelseskick då en majoritet röstar fram representanter som stiftar lagar som alla måste följa?

Det låter lite som om du tar lagstiftningen lite som ett smörgåsbord och följer de lagar som du gillar, resten struntar du i?

Ursprungligen av zinned:

Herre jisses, hur kan flera personer så totalt missförstå eller medvetet misstolka det som Jesper skriver? Det är ju solklart det han säger.

Utan att blanda in massor av affärsmässiga variabler så borde ju börsvärdet av ett bolag öka när man presenterar fina siffror. Nu presenterades då också sådana siffror, vilket visar att Apple går kanonbra. På grund av att förståsigpåare/analytiker anser att det inte var bra nog, alltså inte nådde en nivå som de tycker att den borde ligga på (en helt fiktiv nivå satt av analytikerna själva) så dök kursen.

Men, hur tror du börskursen på en aktie bestäms, kontinuerligt? Det är ju en blandning av hårda faktauppgifter, och massa förväntningar och uppskattningar? Innan rapporten presenterar de hårda faktuuppgifterna försöker marknaden bilda sig en uppskattning/gissning om vad man kan förvänta sig. Det är rimligt att de tyngsta analytikernas förväntningar (självklart) sprider sig till de vanliga aktieägarna som inte håller på att kolla siffror. Dvs, kursen *innan* rapporten är en stor del förväntningar (vare sig dessa förväntningar är förlust X eller vinst Y) och om de presenterade siffrorna avviker från förväntningarna så ändras kursen.

Jag tycker inte detta är märkligt. Det som jag tycker är ganska tydligt, är att analysexperterna nu har EXTREMT höga förväntningar på Apple.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Jag har inte påstått att analytikernas skriverier påverkar kursen direkt. Utan det är ju naturligtvis en indirekt påverkan.

Analytikerna påverkar köparna och säljarna.
Köparna och säljarna påverkar kursen.
Det trodde jag var så självklart så att det inte ens behövde tas upp.

Det jag önskar är att köparna och säljarna kunde titta lite mer på de faktiska siffrorna, i stället för att titta så mycket på analytikernas "Det här var inte bra nog"-uttalande.

Jag tror att analytikerna tittar på de faktiska siffrorna mycket noga när de gör sina prognoser. Om ett företag kvartal efter kvartal överträffar förväntningarna så kommer förväntningarna att skruvas upp så klart. I samband med att förväntningarna skruvas upp så ökar också börskursen. Apple är ju fortfarande världens högst värdera bolag. Ever.

Jag tror att många personer drar felaktiga slutsatser på mycket korta börskursrörelser. Apple går superbra. Det är världsrekord i vinster, typ. Anledningen att börskursen *relativt går ner* beror på att de tyngsta analytikerna (som på heltid studerar Apple) hade en samlad förväntan på Apple som var en gnutta högre än det faktiska utfallet. Då går kusen ner lite. Jag tycker inte det är konstigt.

Det som dock är konstigt, eller direkt felaktigt. Är att baserat på detta tro att att det på det minsta sättet går dåligt för Apple, eller att dom är i en kris.

Börskursen (eller värdet på ett företag) är nuvärde + förväntningar om framtida värden. Detta är också fundamentalt för att nya företag skall kunna "låna pengar" av aktiemarknaden för att kunna förverkliga sina planer. Detta är det "goda" som i ett demokratiskt samhälle vill komma åt, tyvärr har mycket av aktiemarknaden handlat om aktier-som-hasard där det inte handlar om att bygga företag och långsiktiga värden, utan att förutspå hur andra på aktiemarknaden skall göra så att man kan sälja sina aktier med vinst...

Ursprungligen av oskard:

En parallel: Dagens Nyheter har nyligen infört ett system där visst innehåll på nätet bara är tillgängligt för prenumeranter. Betalar man får man inloggningsuppgifter.

Vad de däremot inte gjorde var att lägga ut allt på nätet och sen kräva att alla som har en dator skall betala. Inte ens med nåt dåligt argument i stil med att "nästan alla har en tidningsprenumeration redan".

Men, presstöd till tidningar ges från statskassan av alla medborgare som betalar statlig skatt (typ nån gång i livet betalt moms....) och denna fasa drabbar alltså "alla" trots att man t ex inte är läskunnig.

När, jag tror inte dom här liknelserna eller exemplen bevisar att Public Service varken är rätt eller fel. Det måste man resonera sig fram till på andra sätt.

Personligen uppskattar jag tanken med Public Service. Exakt hur finasieringen går till (skattsedel/apparatavgift etc) tycker jag inte är jätteviktig. Det ideologiska för mig är om vi skall ha Public Service, eller ej.

(Personligen tycker jag presstöd är mycket mera suspekt än Public Service...)

Ursprungligen av zinned:

Dock är ju licenssystemet förlegat, alltså sättet som de tar betalt. Det är inte ok att man ska tvingas betala licensen om man inte nyttjar produkten eller har förutsättningarna för att göra det. De måste ta betalt från rätt personer.

De ämnar ju inte att de ska vara gratis, hence tv-licensen.

Du får det att låta som en princip, att man aldrig skall tvingas betala för nåt som man inte vill ha, och jag tvivlar på att du ens själv är renlärig. Typ, försvar, sportevenemang, kärnkraft och sjukvård. Vårt land är fulla av exempel där vi via lagar tvingar medborgarna att betala för saker och ting, fast den enskilda individen kanske inte vill. Detta gäller ALLA länder. Detta betyder såklart inte att allt här i världen måste finansieras med skatter/avgifter, men det skjuter ju hela principdiskussionen i sank...

Den rättsprincip som skatter/avgifter etc som kommer via lagar kan vila på är ju att de är demokratiskt fattade (om än i en representativ demokrati)

Jag tycker att det är mera retoriskt korrekt och hederligt att skippa princip-snacket (för det läcker nog som ett såll) och prata om det specifika fallet med TV-licens, varför just det är bra/dåligt.

Redan idag fungerar det väl att strömma LJUD till AppleTV via Airplay från en Synology, vart står det att det här Airplay-stödet dom pratar om i betan även är BILD? (Vore kul om det är så, men jag vill bara kolla om du tolkar infon på ett annat sätt än jag gör)

Ursprungligen av keptang:

Det visste jag inte att SHR jobbar på det sättet, har du någon länk där man kan läsa mer om det?
Det är lite märkligt när Synology själva säger att utrymmet motsvarande en 3TB disk används för "protection".

Vore kul att läsa mer om det.

What is Synology Hybrid RAID? - SynologyWiki

Rent teoretiskt kan du skydda 2 diskar med en tredje paritetsdisk, men har du fler än 2 diskar kan du inte fixa pariteten på endast en fysisk disk. (inte om diskarna är lika stora i alla fall)

Det som kanske kan vara förvirrande är att den plats som pariteten kräver ofta är lika mycket plats som den största disken. Vilken inte behöver vara samma sak som att den största disken används för paritet, och resten för lagring...

Ursprungligen av keptang:

Jag antar att du konfigurerat enligt bilden och har 6,5TB användbart utrymme.
En utav dina 3TB-diskar används som paritetsdisk.

Fast, det stämmer ju inte att det bara är EN av diskarna som är given paritetsdisk i SHR-fallet - alla diskar i poolen används för både paritet och datalagring.