Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
ace4711

ace4711

Medlem
  • Registrerad 2002-01-05
  • Senast aktiv 2021-02-20
  • Antal inlägg 1765

Foruminlägg

De senaste inläggen ace4711 har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Vassius:

Du missförstod mig nog lite. Jag förespråkade varken det ena eller andra, utan reagerade på Erik.dv's påstående att man har samma problem med öppna mjukvarulösningar som med stängda leverantörsbundna lösningar.

Jag tror vi är ganska överens. Men, det kan vara svårt att sia om framtiden. Dock pratar vi väl om konsument-NASar som är mycket väl spridda. Dvs, jag är inte säker på att du om 4 år kan få upp dina filer snabbare än jag när våra system rasar - givet att du har en FreeNAS-hemmabygge och jag har en Synology/Drobo/whatever.

Ursprungligen av Vassius:

Det är klart man behöver ett system i grunden för att läsa information från hårddiskar. Poängen var väl den stora skillnaden mellan att punga ut X antal tusen på en ny NAS från en specifik tillverkare, eller att boota ett gratissystem som Ubuntu från en usb-sticka på sin befintliga dator.

Vissa kunder/användare vill ha support och garantier, som du kan få om du köper en färdig lösning från en leverantör. Andra användare tycker det är billigare (roligare) att skruva ihop en egen lösning. Det går inte att säga att det ena sättet är universellt bättre än det andra.

Nu har jag köpt annan lagring och vill därför sälja min Drobo. Den har USB2 och FW800-anslutning och de 4 inkluderade 2TB-diskarna ger totalt 6TB skyddad lagring (en disk kan falla bort)

Kan man få 3500 för detta paket?

Den finns hemma hos mig i Nacka (Saltsjö-Boo) men jag kan också göra affär i Bromma/Alvik.

Kontakta mig via PM!

Ursprungligen av hansfilipelo:

Spotify lyckades i en bransch som är nästan lika konservativ.

Jag är en varm anhängare av Spotify, men vad menar du med "lyckades"?

2011 gick dom 402 miljoner kronor med förlust.
2010 gick dom 253 miljoner kronor med förlust.

Ursprungligen av planB:

Gör dig inte dummare än du är, nr 1. Om det fungerar att abonnera på serier på iTunes i USA, varför skulle det inte fungera att successivt införa detta globalt?

Vad är det för affärsmodell som fungerar när konsumenter skall få vänta i ett halvår på något som skulle kunna levereras utan någon egentlig fördröjning alls?

Gör dig inte dummare än du är, nr 2. Finansiärer får givetvis täcka in detta i sina kalkyler som vid vanlig filmproduktion.

Jag tror du missar att det finns massa aktörer som betalar filmbolagen *förskott* och kanske mera pengar för VOD-rättigheter än vad man lyckas sälja till slutkonsument. Samtidigt som bolagen kräver en revshare-modell som gör att dom får variabel intäkter på uppsidan, men riskar inget på nedsidan , så att säga.

När det gäller kabel-TV-bolagen kanske den existerande modellen med exklusiva premiärer på TV-serier av typen Game of Thrones ger HBO *mera pengar* än om varje kund som ville skulle betala för serien á la carte.

Globala premiärer är också komplicerat eftersom vissa länder (majoriteten) inte använder undertexter, utan dubbar serierna. Detta går inte lika snabbt som att undertext-översätta.

Med detta sagt så går ju trenden åt att fönstren kortas av mer, och numera är ju förhållandena mycket bättre än när jag var liten.

Jag vet inte hur långt vi kommer med mina TV-kanals-analogier eller bilanalogierna.

För 30 år sedan då jag började plugga på universitet i Uppsala så sköttes den mindatorn/stordatorn (som var stor som en husvagn ungefär) av flera sysadministratörer. Heltidsanställda experter som fixade och trixade. Idag har min mamma en iPhone som är en kraftfullare dator än vad den gamla DEC-datorn var. Dock är det inte rimligt att ha en handfull sysadmins som sköter mammas iPone åt henne, därför har man förenklat den "datorn" och begränsat den i vissa avseenden för att göra den mycket lättare att använda. Om vi hela tiden skall omge oss med mer och mer datorkraft i våra vardagsprylar runt omkring oss är det en naturlig följd av att man inte skall behöva vara root och konfa cron-jobb på sina clockradio.

Totalt sätt är det ändå flera människor som programmerar idag, än för 30 år sedan. Och det är ju inte så att det är svårt att skaffa sig nån hackervänligt för den som vill tweka...

... fast viss bäring har det väl ändå att prata om "konsumenters rätt" på sånt sätt att jag tror att i vissa länder som USA har du inte ens rätt att kringgå ett tekniskt skydd för att kunna installera XBMC på din spelkonsol, t ex. Vilket jag tror du har rätt att göra i de flesta andra länder, t ex Sverige.

Men, företagen har ingen skyldighet att att hjälpa dig. Vilket är en annan fråga.

Fast, allt det här bygger på att det finns en bra och fint fungerande marknad som är vettigt konkurrensutsatt.

Tänk dig en bisarr framtid då alla som har kabel-TV inte fritt kan välja vilka kanaler dom vill betala för enligt en á la carte-modell.

Ojdå. Det var visst verkligheten. I detta fall tror jag inte det beror på att konsumenterna har röstat fram den rådande existerande modellen
med sin plånböcker, utan jag tror att det är bristande konkurrens (karteller) som gör att de få aktörerna på marknaden har en tyst överenskommelse om att bara erbjuda denna usla modellen *för att det gagnar företagen mest*.

Jag har inga problem med att det finns paddor av olika sorter och modeller, det viktiga för mig är just att marknadskrafterna funkar på det bra sättet (genom att kartelllagar och annat upprätthålls).

Jag hävdar att att man inte kan generalisera på ett sånt sätt att man säger att anarki/valfrihet/öppen-plattform alltid är bättre än ett slutet-system/helhets-åtagande.

I vissa fall (och för vissa individer) är det ena bättre än det andra.

Personligen har jag med åldern glidit lite mot att jag i högre grad vill ha lösningar som funkar säkert, istället för saker som ger mig potentiellt mera möjligheter. Inte för allt, och alla saker - men som en trend.

Jag köper t ex ett NAS istället för att bygga en server. Jag har en iPhone istället för en Android-lur. Detta betyder inte att mina val är rätt för andra människor.

Kanske har också valfrihet och allts tillgänglighet fått en överdriven reflexmässig positiv klang. Jag gillar att mina nyhetssiter sållar bland nyheterna, och jag gillar att App-store sållar bort skadliga appar.

Dock tycker jag självklart att det är viktigt att det skall finnas olika nyhetskällor (och olika läsplattor) där dom är fria att göra sina val. Poängen är att jag uppskattar att dom gör val åt mig. Missköter dom sig så byter jag.

Lite nyfiken Erik, vilka diskar kör du i din Synology-NAS?

Och när du skriver och läser till/från dina lokala maskiner använder du då SSDer för att minska att det är dessa disksystem som
blir flaskhals?

Min Synology har ju en resursskärm, som har den något märkliga valet "Hårddisk" och "Utnyttjande" som ju kan tyckas lite märkligt
om nu NASet har en så pass bra uppfattning om vad som är 100% utnyttjande av hårddiskarna, eller ej.

Jag läser just nu 20MByte/s stadigt från mitt NAS och det är ca 120 IOPS men bara 4% Utnyttjande av hårddiskarna. Och nog tror jag att jag
kan få ut mycket mera umpf ur mitt NAS, men sååå mycket som 96% till kan jag nog inte frömma om.

Black Booster på 5-litersdunk...? Lagrad i flera timmar, kan man tänka.

Om man nu är gammelmedaikritiskt - vad är alternativet? Det är inte så svårt att hitta exempel då gammelmedia har trampat i klaveret, men vilken annan bred kunskapskälla är felfri? Twitter? Flashback? Wikipedia?

Som läsare bör man såklart ha en kritisk hållning till allt man läser, men jag tycker att det ger en liten bättre start att avsändaren av en artikel/påstående inte är anonym samt att det finns en ansvarig utgivare.

Ibland känns det som att det räcker med ett dåligt exempel på usel gammelmediajournalistik för att all gammelmedia skall få lida, och ett positivt exempel på twitter-nyhetsförmedling för att det skall lyftas till skyarna.

Nja, en tredjedel av *trådburen* USA-trafik under *peak*, står Netflix för. Om det ser ut som i Norden finns det en markant peak under lördagskvällen, men t ex torrent och annan trafik är mera jämt utspridd.

Så, visst är det imponerande mycket, men Netflix står inte för en tredjedel av den totala USA-trafiken.

Vi söker en syadmin!

Jag är teknikchef i vårt företag som nu söker efter ytterligare en person, som skall hjälpa vår existerande
sysadmin nu när vårt företag växer.

Du har mycket stark kompetens inom linux och nätverk.

Vi har en blandad teknisk miljö, men för att ge en bild av storleken så har vi över 300 TB lagring i olika system.
5 Gigabit Internetanslutning. 2 skåp i serverhall, med massor av servrar. Tusentals samtidiga kunder som laddar hem
köpta spel, eller strömmar video från våra servrar under försäljningstoppar.

Huvudkontoret ligger i Bromma/Alvik i Stockholm, men ganska många arbetsuppgifter går att sköta på distans/hemifrån.
Vi söker någon på heltid/deltid och scemalagd beredskap kommer att ingå i tjänsten. schema

Skicka mig ett PM om du eller någon kompis kan vara intresserad av detta, så berättar jag mer om tjänsten och våra behov.

Jag antar att det enda som är säkert baserat på ovanstående rykte (aka läcka) är att Apple just nu förhandlar priser med Intel...