Nedräkning till Apples tv-tjänst

På måndag väntas Apple presentera sin nya strömmande tv-tjänst, och listan över produktioner och program som företaget arbetar på är lång. Här är hela listan – hittar du några favoriter?

Apple arbetar vidare på att bygga upp ett bibliotek av eget material till sin kommande tv-tjänst, och börjar nu få en diger lista av filmer och tv-serier som bolaget antingen köper rättigheterna till, eller spelar in själva.

Under ledning av de tidigare Sony-cheferna Jamie Erlicht och Zack Van Amburg ska Apple nu bli en aktör att räkna med. De båda rapporterar direkt till Apple Music-chefen Eddy Cue, och listan över tv-profiler och licenser som köpts upp är redan ganska lång.

Apple har annonserat ett mediaevent på måndag 25 mars, och då kommer med största sannolikhet den nya tv-tjänsten presenteras i mer detalj. Enligt förhandsuppgifter kommer de allra flesta av Apples egna program inte vara redo vid lanseringen, utan serierna och filmerna kommer att fasas ut i en stadig takt.

Enligt The New York Times har Apples produktionsteam filmat klart fem tv-serier inför tjänstens lansering, och sammanlagt är 11 produktioner klarar eller nästan klara.

Serier som är färdigfilmade uppges vara:

  • Are You Sleeping, med Octavia Spencer

  • For All Mankind, av Ronald D. Moore

  • Dickinson, med Haille Steinfeld

  • Ej namngiven thrillerserie, av M. Night Shyamalan

  • Ej namngiven komediserie, av Charlie Day och Rob McEhlhenney

För att fylla ut tjänsten uppges Apple också ha slutit avtal med andra leverantörer. Det har bland annat rapporterats att bolaget in i det sista förhandlar med HBO, Showtime och Starz om rättigheter att använda deras innehåll. Netflix har föga förvånande gått ut och sagt att de inte kommer att vara inblandade i tjänsten på något sätt.

Vad vill Apple med sin tv-tjänst?

Traditionellt är Apple ett hårdvarutföretag som drar in pengar på produkter, och använder tjänster och mjukvara för att göra produkterna mer attraktiva. Det betyder oftast att Apples tjänster blir exklusiva för de användare som har en Iphone, Mac, Ipad, Apple TV eller annan Apple-pryl.

Men det finns undantag, och Apple har varit öppna med att de arbetar på att ändra sin strategi och låta fler av företagets olika tjänster stå på helt egna ben. Musiktjänsten Apple Music är ett bra exempel, som har släppts både till Android-plattformen och till den smarta plattformen Amazon Alexa.

Den stora frågan är vad Apple har tänkt sig med sin tv-tjänst – ska det bli material som bara de som äger en Apple-enhet kommer kunna titta på, eller blir det en betaltjänst som finns överallt i stil med Netflix? Vi vet helt enkelt inte ännu, men detta är de mest uppenbara alternativen:

1. En renodlad betaltjänst

Du får prenumerera på Apple-tjänsten för en fast månadskostnad, precis som för Netflix, HBO och Amazon Prime. Det här är kanske det mest troliga alternativet om Apple vill att deras tv-material ska stå på egna ben och inte bara driva förstäljningen av hårdvara. Isåfall kan vi också förvänta oss att Apple kommer att sprida tjänsten till åtminstone Android-plattformen genom en egen app, och ge stöd åt andra apparater. Samsungs smarta tv-apparater ska få en Itunes-app, och det innebär förmodligen också att de kommer kunna ansluta till den kommande strömmande tv-tjänsten.

2. En gratis-tjänst, men bara för de som har Apple-produkter

Apples traditionella affärsmodell är att göra sina produkter så åtråvärda att många användare väljer dessa, trots att de ofta är dyrare än konkurrenternas. Ett sätt att göra det är att erbjuda unika funktioner och material, och om Apple kan bjuda på en hel videotjänst med bra tv-serier vore det onekligen ett skäl att köpa en Apple TV eller en Ipad. Och Apple är ett av ganska få företag som faktiskt skulle kunna lägga miljontals dollar på att skapa ett flertal tv-serier som de sedan ger bort till sina kunder.

Ett flertal tv-tillverkare har annonserat stöd för Airplay 2, och det skulle faktiskt kunna tala för att Apple väljer den här strategin. På så vis skulle även till exempel Iphone-användare kunna titta på Apples tv-serier på sin stora tv i vardagsrummet, genom att strömma trådlöst från telefonen.

3. En kombination

Sen är det naturligtvis möjligt att Apple gör någon form av kombination av dessa två alternativ. Kanske får Apple TV-ägare tillgång till en del av materialet gratis, men för att få tillgång till allt krävs en prenumeration? Kanske blir tv-materialet en del av Apple Music, och ingår i den prenumerationen? Eller kanske Apple sänker priset för de som prenumererar både på musik- och tv-tjänsten? Kanske blir tjänsten gratis bara på Apple-produkter, men med Samsung som en exklusiv partner med sina tv-apparater?

Vår gissning är att Apple på något sätt kommer att ta betalt för sin tv-tjänst, och därmed också försöka sprida den till så många användare som möjligt. Apple Music är förmodligen den tjänst som är vägvisaren i det här fallet.

Det blir isåfall en bransch med stenhård konkurrens som Apple ger sig in i. De är sena till festen, och Netflix, HBO, Amazon är redan stora spelare som etablerat sig med massor av prisbelönta och unika tv-serier. Disney är också i startgroparna för sin egna tjänst, Disney Plus. Frågan är om folk har lust att betala för ännu en tv-tjänst, oavsett vad den kostar. En ännu större fråga är väl också om folk faktiskt kommer ha tid att se alla dessa nya tv-serier.

Kan Apple lyckas?

Apple har enormt mycket pengar att satsa, och har avsatt en ansenlig summa för att skapa innehåll till sin nya tjänst. 2017 rapporterades det om 1 miljard dollar, men det kan också ha tillkommit mer pengar sedan dess. Detta kan jämföras med de närmare 15 miljarder dollar som Netflix väntas lägga på orginalinnehåll under 2019. Vad det kostar att göra en tv-serier kan också variera kraftigt, men ett dyrt avsnitt av storsatsningar som Game of Thrones kan kosta upp emot 10 miljoner dollar per avsnitt.

Den stora utmaningen för Apple är dock knappast ekonomisk utan kreativ. Det har kommit en hel del rapporter om att Apple-chefer lagt sig i och detaljstyrt produktionen av de olika tv-serierna. Källor som jobbat nära Apple har också frustrerats över bristen på information gällande premiärdatum, marknadsföring och liknande. Slutligen uppges Apple vara väldigt pretiga gällande hur deras egna produkter framställs i de olika tv-serierna. Företaget ska ha ställt specifika frågor till serieskaparna hur produkter som Macbook och Iphone kommer att användas. Antydan är att Apple helst vill se sina egna produkter framställas i god dager.

Samarbetsproblem och hinder uppstår alltid i produktionen av tv-serier och film, men det här visar ändå tydligt att ett teknikföretag inte nödvändigtvis är en naturlig skapare av innehåll. Det är också en mycket stor skillnad i företagskultur mellan Hollywood och Silicon Valley, vilket kan spela in ytterligare. Det har tidigare rapporterats om liknande problem när Amazon började med eget tv-innehåll, och även Netflix hade från början svårigheter med hur mycket de skulle lägga sig i produktionen av sitt eget innehåll.

De fåtal serier som Apple har lyckats skapa tidigare har heller inte riktigt tagit världen med storm, exempelvis Carpool Karaoke och reality-serien Planet of the Apps. Vad Apple verkligen behöver för att få fart på sin tv-tjänst är en riktig dunderhit. Frågan är om det finns en sådan gömd i utbudet här nedanför.

Här är en lista över produktioner som Apple har på gång. Sammantaget kanske det inte räcker för att bli ett nytt Netflix, men det är onekligen en hel del intressant i görningen, där det finns något för de flesta. Listan uppdateras kontinuerligt när nya uppgifter blir tillgängliga.

Är det något särskilt du ser extra mycket fram emot? Berätta i kommentarerna!

Amazing Stories – Science Fiction-antalogi av Steve Spielberg

Tio nya avsnitt av Steven Spielbergs science fiction-antologi från 1980-talet är beställd, och budgeten är satt till höga 5 miljoner dollar per avsnitt. Spielbergs bolag Amblin står för produktionen tillsammans med NBC Universal.

Are You Sleeping – drama på succéroman

En dramaserie i tio delar, baserad på romanen av Kathleen Barber. Boken handlar om hur en podcast öppnar upp ett gammalt mordfall, liknande den populära podden Serial.

Calls – engelsk version av fransk skräcksuccé

En engelsk version av den franska tv-serien Calls, där korta avsnitt förmedlar en berättelse utifrån riktiga ljudinspelningar och inte så mycket bilder. De flesta avsnitt faller inom mysterie- eller skräck-genren.

Central Park – animerad musikal-komedi

En animerad tv-serie av Loren Bouchard (Bob´s Burgers). Serien kommer handla om en familj med vaktmästare i Central Park, som räddar världen. 26 avsnitt är beställda till att börja med.

Defending Jacob – thriller med Chris Evans

Apple har beställt en serie baserad på en bästsäljande bok av William Landay. Det är en thriller-serie om mordet på en 14-årig pojke och hans vän Jacob, som kanske har begått brottet. En viktig roll i serien kommer att spelas av Chris Evans, annars känd från Disneys-filmer som Captain America och The Avengers.

Enligt nya uppgifter från Macrumors har två nya stjärnor anslutit sig till projektet. Jaeden Martell spelade i den nya versionen av Stephen Kings IT, och kommer här porträttera den 14-årige pojken. Michelle Dockery är känd som Lady Mary i succéserien Downton Abbey, och spelar pojkens mamma.

The Elephant Queen – naturfilmsdokumentär

Apple har enligt Deadline förhandlat till sig rättigheterna till den här långfilmsdokumentären av de prisbelönta naturfilmarna Mark Deeble och Victoria Stone. I filmen får vi följa de afrikanska elefanterna.

Home – dokumentär om extraordinära hem

En dokumentärserie där vi får följa med in i "världens mest extraordinära hem". Verkar likna MTV-serien Cribs, men ska ha mer fokus på design och arkitektur. Tio avsnitt är beställda inledningsvis.

Little America – dramaserie om immigranter

En tv-serie om amerikanska immigranter, baserat på reportage från tidskriften Epic Magazine. Serien utvecklas av Kumail Najiani och Emily V. Gordon (The Big Sick), Lee Eisenberg (The Office) och Alan Yang (Master of None)

Little Voices – komediserie om New Yorks musikscen

En komediserie med halvtimmesavsnitt från producenten J.J. Abrams (Lost) och musikern Sara Bareilles. Serien beskrivs som ett kärleksbrev till det varieradne musiklivet i New York, och handlar om en grupp 20-åringar som söker sin egna röst. Tio avsnitt är beställda.

Losing Earth – klimatdrama

Apple har köpt rättigheterna till en New York Times-berättelse om klimatförändringarna som heter Losing Earth: The Decade We Almost Stopped Climate Change. Den är skriven av Nathaniel Rich, och täcker en tidsperiod mellan 1979 och 1989. Planen är att det ska bli en tv-serie, rapporterar New York Times.

My Glory Was I Had Such Friends – Amy Silversteins memoarer

Apple har beställt en miniserie baserad på Amy Silversteins memoarer från 2017, med samma titel. Producerar gör J.J. Abrams (Lost, Star Wars) och i huvudrollen ser vi Jennifer Garner (Alias, Elektra). Detta enligt Variety.

Nevelot – våldsamt brottsdrama med Richard Gere

Att Apples tjänst enbart ska innehålla familjevänlig underhållning verkar inte stämma, för enligt CNBC är Apple spekulant på en amerikansk version av en "våldsam israelisk tv-serie". Serien handlar om två militär-veteraner som börja mörda unga människor. Barnförbjudet drama alltså.

Namnet ska enligt uppgift ändras från orginalet för att bättre passa den amerikanska marknaden, och i huvudrollen får vi se Richard Gere (Pretty Woman, Röd Makt). Förutom Apple är Amazon också intresserad av produktionen, liksom tv-nätverken Showtime och FX.

On the Rocks – film av Sofia Coppola med Bill Murray

Apple har slagit sig ihop med studion A24 för att producera en serie filmer, och den första av dessa är ska börja produceras nästa månad enligt Variety. Filmen heter On the Rocks och regisserad av Sofia Coppola, känd för filmer som The Virgin Suicides, Lost in Translation, Maria Antoinette och The Bling Ring. Huvudrollerna görs av Rashida Jones (The Office, Parks and Recreation) och Bill Murray, som Coppola samarbetat med tidigare, bland annat i Lost in Translation.

Pachinko – drama på succéroman

Apple har säkrat rättigheterna till den bästsäljande romanen av Min Jin Lee, där genom fyra generationer får följa en fattig koreansk familj som migrerat till Japan. Tv-versionen ska skrivas och produceras av Soo Hugh (The Killing, Under the Dome).

See – framtidsdrama med Jason Momoa

Ett "episkt framtidsdrama" som vi vet mycket lite om, förutom att Game of Thrones-profilen Jason Momoa ska spela en av huvudrollerna. See utvecklas av Steven Knight (Peaky Blinders) och Francis Lawrence (Hunger Games).

Shantaram – drama på succéroman

En serie baserad på den bästsäljande romanen med samma namn, skriven av Gregory David Roberts. I boken får vi följa Lin, som flyr från ett australiensiskt fängelse och försvinner i staden Bombay. Producent blir Eric Warren (American Hustle).

Snobben – tecknad serie med populär seriefigur

Apple har enligt Deadline skrivit avtal med DHX Media och dess moderbolag Peanuts Worldwide om att producera nytt animerat innehåll baserat på den omåttligt populära seriefiguren Snobben, exklusivt för Apples tjänst.

Samarbetet ska resultera i bland annat en ny tv-serie, kortfilmer och specialavsnitt med Snobben, Charlie Brown, Gullan, Woodstock och de andra karaktärerna.

Stiftelsen – klassisk science fiction

Isaac Asimovs klassiska science fiction-romaner ska bli tv-serie. I Stiftelsen får vi följa matematikern och psykohistorikern Hari Seldon, som arbetar på att bevara mänsklighetens kunskap när det galaktiska imperiet faller. Hur själva tv-serien blir har vi ingen aning om.

Swagger – dramaserie om basketspelaren Kevin Durant

En dramaserie baserad på basketspelaren Kevin Durants liv. Produceras av Durants egna bolag Thirty Five Media och Reggie Rock Bythewood (Notorious) kommer att skriva och regissera.

Time Bandits – egensinnig tv-sere av Terry Gilliam

Enligt nya rykten är Apple när att säkra rättigheterna till Terry Gilliams snurriga fantasyfilm Time Bandits från 1981. I orginalfilmen får vi följa 11-årige Kevin som reser i tiden tillsammans med sex dvärgar som stulit en karta över tid och rum från Den Högste. I de många rollerna syntes bland annat John Cleese, Michael Palin, Sean Connery, Kenny Baker och Ian Holm.

Enligt Deadline ska Apple göra en tv-serie av det hela, med Terry Gilliam som producent.

You Think It, I´ll Say It – komediserie från Curtis Sittenfelds noveller

Halvtimmeskomedi baserad på Curtis Sittenfeld novelsamling. Tidigare skulle Kristen Wiig spelat huvudrollen, men hon har hoppat av på grund av schemakonflikter.

Wolfwalkers – animerad långfilm

Cartoon Saloon har skapat prisbelönta tecknade filmer så som "The Song of the Sea", och Apple ligger enligt rykten i förhandlingar med studion om att få exklusiv distributionsrätt till nästa film. Enligt Deadline har Apple säkrat rättigheterna till Wolfwalkers, en animerad långfilm från oskarsnominerade Tomm Moore och Ross Stewart. I Wolfwalkers får vi besöka ett Irland fyllt av övernaturliga krafter.

En morgonshow med Jennifer Aniston och Reese Witherspoon

Två säsonger av denna pratshow är beställd, där Witherspoon och Aniston kollar in människors liv, närmare bestämt "de som får USA att vakna på morgonen". De båda stjärnorna kommer själva producera, under Kerry Ehrin (Bates Motel) vakande hand.

Ett rymddrama av Ronald D. Moore

Moore är nog mest känd för nyversionen av Battlestar Galactica från 2004, men har även arbetat med många olika Star Trek-serier. Inte mycket är känt om den nya serien, förutom att den kommer utforska "vad som hade hänt om rymdkapplöpningen aldrig upphört".

Senaste nytt är att ett gäng kända skådespelare är knutna till serien. Joel Kinnaman, Michael Dorman och Sarah Jones har alla skrivit på för att medverka, rapporterar Variety. Svenske Kinnaman syntes ju nyligen i en annan science fiction-serie, nämligen Altered Carbon på Netflix.

En dramaserie av Damien Chazelle

Chazelle är känd för den omåttligt populära musikalkomedin La La Land från 2016, och kommer att skriva och regissera varje avsnitt av ett nytt drama som vi annars vet mycket lite om.

En thrillerserie av M. Night Shyamalan

M. Night Shyamalan har gjort sucéer som Sjätte Sinnet, men också stolpskott som The Happening. Apple har beställt inledningsvis tio halvtimmesavsnitt av en psykologisk thriller producerad av Shyamalan, som också kommer att regissera det första avsnittet.

En tv-serie om Emily Dickinson

Emily Dickinson är en av USA:s mest kända poeter, och i tv-serien utlovas vi en komisk inblick i hennes värld och dåtidens socitetsliv, könsordning och familjeliv. Hailee Steinfeld (True Grit) ska spela Dickinson.

Ett drama om Hilde Lysiak

Lysiak föddes 2006, men publicerar redan sin egna lokaltidning i Selinsgrove, Pennsylvania under titeln Orange Street News. I serien får vi följa hennes arbete med att rapportera om ett mordfall som den lilla staden försöker mörka. Tio avsnitt är beställda till en början.

En komedi från gänget bakom "It’s Always Sunny in Philadelphia"

Apples senaste beställning är en komediserie från Rob McElhenney och Charlie Day, kända för sin succeserie It’s Always Sunny in Philadelphia. Den nya serien kommer bestå av halvtimmesavsnitt och produceras i samarbete med Lionsgate-3 och Ubisoft. Förutom det är det inte mycket vi vet om den kommande serien.

Nånting med Oprah Winfrey

Apple och megastjärnan Oprah Winfrey har skrivit ett flerårigt kontrakt som ska resultera i en serie där Oprahs "unika förmåga att beröra människor över hela världen" ska lyftas fram.

Nånting med Sesame Workshop

Sesame Workshop är en icke vinstdrivande organisation som producerar utbildande barnprogram, av vilka den mest kända är Sesame Street. Avtalet med Apple täcker både en animerad och en vanlig tv-serie. Dessutom ska en exklusiv serie med dockor skapas, med helt andra karaktärer än klassiska Sesame Street.

Science Fiction-serie av Simon Kinberg David Weil

Simon Kinberg har var inblandad i filmer som Mr. & Mrs. Smith, Jumper och The Martian och gör sin regidebut med kommande X-men-filmen Dark Phoenix. David Weil är ett mer okänt namn, men ligger bakom den kommande tv-serien The Hunt med Al Pacino. Enligt Deadline har Apple skrivit kontrakt med Kinberg och Weil om en påkostad science fiction-serie på tio avsnitt, som ska börja produceras i sommar. Inga särskilda detaljer är kända.